Livigno i Italia – 12 turer i terrengsykkelparadis

Livigno i Italia – 12 turer i terrengsykkelparadis

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Sykkelturer, Utlandet, Stikkord: ,

Livigno nord i Italia er et terrengsykkelparadis som ligger på ca 1800 moh. Vi gir deg de fineste stiturene og de feteste stistrekkene.

Det er godt utvalg av overnattingssteder og mange koselige restauranter å spise på. Det finnes egne hoteller som har spesialisert seg på sykkelturisme og har guidede turer. Vi pleier å kjøre fra Norge, og du når greit frem på en dag fra et fergeleie i nord-Tyskland (f.eks Kiel, Travemünde eller Rostock)

Stedet har mange fine flytstier og mer krevende ruter. I tillegg er det godt utvalg av utforløyper i heisanlegget Mottolino. De enkleste kan sykles på vanlig terrengsykkel.

Nedenfor har vi publisert et utvalg ruter som vi har syklet. Vi har lenket til rutene våre på Strava. Der ser du lengde, antall høydemeter og effektiv sykkeltid. Vi har syklet i rolig tempo. Det gir deg et inntrykk av lengden. Er du betalingsbruker (premium) på Strava kan du laste ned turene som gpx-filer til din gps. Flere ruter finner du på Strava for 16-23/7-2013, 1-11/7-2014 og 27/6-6/7-2015.

Kart og gps

Gode papirkart er Kompass sitt Livigno-kart eller Singletrail Map Livigno/Bormio. Begge disse får du kjøpt på nett eller bokhandel i Livigno. Et bra digitalt kart med mtb-løyper med inntegnet vanskelighetsgrad finner du på mtbmap.cz. Kartet er laget av frivillige (wiki-opplegg) og jeg har også bidratt. Kart til å laste ned på GPS finner du på Frikart.no. På mtbmap får du kart til GPSen din som viser vanskelighetsgraden på stiene.

 

Lett stirunde med retur i østre dalside

OLYMPUS DIGITAL CAMERALett og kort tur som begynner på sykkelveien nede i dalbunnen. Sykler denne oppover/sydover. Blir grus og litt bilvei mot slutten før vending. Mye morsom og enkel sti på østsiden av dalen tilbake. Kommer ut ved høydeparken. Svingen innom alpinanlegget/Motolini kan kuttes, men er morsom og enkel.

 

Stirunde i dalsidene med klokka

Turen starter med lett klatring på asfalt før det blir brattere oppover på grus. Vi har lagt inn en liten stisløyfe i starten. Den første halvparten i vestre dalside går mye på grus. Det blir deretter morsom sti.. Løypa på vestsiden av dalen er mer kupert enn på østsiden. Øverst i dalen (syd) passerer du gjennom en gård. Etter det blir det veldig mye morsom stisykling nordover og nedover dalen. Den siste delen før klatreparken har mer motbakker før turen avslutter på asfalt ned mot Mottolino (heisen). Her er det mulighet for sykkelvask. Det ligger også et bra bakeri i bunnen av heisanlegget.

Stitur rundt Mt. Crapene

Denne turen har litt flere høydemetre enn de andre, men mesteparten av klatringen er på asfalt opp til Passo Eira. Det går an å jukse ved å ta heisen opp til toppen. Sti ned på høyreside av veien forbi Trepalle. Litt asfalt opp til bensinstasjonen før det er grus og hovedsak sti helt ned til innsjøen. Fin grusvei langs sjøen og elva tilbake til byen. En fin tur, men en del av stiene var utbedret litt vel mye synes jeg. Mistet nesten litt sjarmen ved terrengsykling.

 

2 alternative stirunder til i østre dalside du ikke vil gå glipp av

 

Tur rundt Mt. Pettini i vakkert landskap

Turen begynner med en solid klatring på grus fra vannet på ca 1800 meter til passet som er på snaut 2300 moh. Deretter er det fin sti ned til et oppdemmet vann før det er en ny solid stigning på et par hundre høydemeter på bratt grusvei til sætra som heter "Trela". Her passer det med en kort matstopp. Etter stra er det litt bratt sti de første 50 høydemetrene før den blir slakkere. Deretter er det mange kilometer med flytsti helt ned til Livigno igjen.

 

Monstertur rundt fjellmassivet syd-vest for Livigno

Lang stitur over 3 pass. Starter med en brutal grusbakke opp vestsiden av dalen og deretter morsom sti nordover. Grus opp til første pass. Grunnet ombygging av veien hadde det vært best og kjørt kjerreveien helt opp til passet og ikke tatt opp på vestsiden noen hundre meter før passo Forcola slik vi gjorde. Første sti i Sveits var bra. Den andre var en bom, og det flere km med gåing. Her er det bedre å sykle grusveien som ligger syd-vest og litt lavere i terrenget. Deretter var bra klatringer på grus og sti opp til pass da Val Viola (nr 2) på omkring 2500 meter. Dette passet hadde vært enda bedre å sykle fra nord til syd, men da må du droppe de fine stiene vi hadde nede i Val Viola og heller følge asfalt og grusveien helt fra Arnoga til Casa di Viola. Avsluttet med en utrolig fin og lang sti fra Passo de Foscagno (nr 3) helt ned til innsjøen i Livigno 🙂

 

"Lett" langtur på grus og fine stier med spektakulære serpentiner

En rolig runde med fin grus og bra stier. Et par bratte partier måtte trilles opp til Passo di Val Trela (nr 2) for ikke å få syre i beina. Etter matpausen på Casine de Trela er det en seig lang motbakke på sti (pass nr 3), men den er fullt sykkelbar hele veien. På baksiden venter en fin og lang utforkjøring på sti. Nå er det et stykke på grusvei frem til de spektakulære serpentinene som fører deg opp til Lago di Cancano. Fin grusvei langs innsjøene før klatringen opp til Passo di Alpisella (nr 4). Ta det rolig på kjerreveien ned til Livigno.

 

Grom stitur med serpentiner og fete utforkjøringer rundt Cima del Serraglio

Fin sti med utsikt over Lago di Livigno

Turen starter og slutter likt som turen rundt Mt. Pettini ig har mulighet for stopp nede ved innsjøen og på Casine di Trela. Den råeste delen av turen er imidlertid rundt Cima del Serraglio. Fra Lago di San Giacomo er det fin grusvei et stykke. Når du nærmer deg Lago Livigno går det over til kjerrevei og sti som er skåret inn i fjell/åssidene. Etter fin utsikt og morsom stisykling starter en fin og bratt klatring på sti oppover i serpentiner til grensen mellom Sveits og Italia. Fra toppen bærer det på fin, men tidvis bratt sti ned til Val Mora. Nede i Val Mora er det super flytsti tilbake til Cima del Serraglio.

Storslagen stitur til Pontrasina og Poschiavo i Sveits

Drar du fra Livigno uten å ha prøvd denne turen, har du definitivt gått glipp av noe.

Turen starter fra jernbanestasjonen på Berninapasset. Dit er det 25 minutter med bil. Første del av turen går vestover og ned mot Pontrasina på enkel flytsti og litt grus. Tilbake til Berninapasset går ruten på litt mere grus og noen av de samme stiene oppover. Ønsker du å spare beina, går det tog som tar sykler omkring en gang i timen tilbake til Berninapasset.

Andre del går ned til Poschiavo, og  er litt brattere og tidvis mer utfordrende, men spektakulær med utrolig utsikt og natur. Også fra Poschiavo går det tog opp igjen.

Kul stitur fra Passo Forcola til Passo Bernina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fete stier og rå utsikt

Den første delen av stien fra Forcola til Bernina ble bygget høsten 2014 og våren 2015 og er en utrolig godt bygget sti som er like morsom begge veier tross noe klatring opp fra Forcola. Like før du kommer til det høyeste punktet er behov for å gå av et par steder. Turen er litt mer teknisk krevende enn de som går nede i Livignodalen, og ikke noe for de med høydeskrekk.

Vi startet turen nede i Livigno og klatret til Forcola på gang- og sykkelvei og asfalt. Da får vi med oss mye bra stisykling ned fra Forcola til Livigno.

 

Kort stitur i Valle di Federia

Turen om Mt. Crapene er beskrevet lenger oppe. Den delen av turen som går opp Federia er en morsom og kort stitur. Klatringene er i hovedsak på grus og nedkjøringene på sti.

De feteste stistrekkene

Her har vi markert de strekkene vi synes er aller morsomst å sykle. Her står sykkelopplevelsen og ikke utsikten i fokus. Retningen er også markert.

Livigno_fineStier_1

Stiene nærmest Livigno

Livigno_fineStier_3

Stier syd for Livigno og inn i Sveits

Livigno_fineStier_2

Fine stier nord-øst for Livigno

 

 

 

 

 

 

 

Del innlegget