Birkentips #1 – sjekk sykkelen

Birkentips #1 – sjekk sykkelen

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Sykkel, Tips, Stikkord: , ,

GOD FORBEREDELSE = LITT MINDRE UFLAKS

Mange har Birkebeinerrittet som sesongens mål. Har du trent mye, da er det viktig at alt det andre kommer på plass også. Trent for lite, da har du ikke råd til uflaks. Da er det jo fornuftig å kaste et litt kritisk blikk på sykkelen og det andre utstyret så du slipper en punktering i startfeltet, eller at setet brekker i første stiparti. Vi gir deg også tipsene til riktig valg av sekk, dekk og bekledning. Først ute er dekk og litt generelt om bekledning.

Er sykkelen i form?

 

– Å velge det riktige dekket er som valg av skismurning – det bør tilpasses forholdene. Før du velger dekk er det viktig å tenke igjennom hva slags underlag du vanligvis sykler på, og hvilke egenskaper du er ute etter.

– Er du risikovillig, en dyktig syklist og ute etter et raskt, lett dekk til maratonritt som i hovedsak går på grus, er Maxxis MaxxLite 285, Schwalbe Furious Fred eller Thunder Burt, Specialized Renegade eller Vredestein T-Loop Superlite, Continental Speed King gode alternativer.

– Ønsker du dekk med litt større volum og grep for bedre komfort og sidegrep og lavere punkteringsfare, er Maxxis CrossMark eller Ikon, Specialized Fast Trak eller Renegrade, Schwalbe Racing Ralph eller Continental RaceKing noen gode alternativer.

De fleste produsentene har samme type dekk i rimeligere varianter eller med bedre punkteringsbeskyttelse.

– Vær da oppmerksom på at du får det du betaler for. De rimeligere dekkene er gjerne tyngre, de kan ha mindre volum selv om bredden er oppgitt til det samme og gummiblandingen kan være mindre fleksibel. Alt dette gjør at du får et dekk som ruller litt dårligere. Til gjengjeld får du ofte et mer slitesterkt dekk og sparer noen kroner.

Kle deg riktig

Hva du trenger av klær vil være avhengig av været, hvor hardt du sykler og hvor godt du takler kaldt vær. I tillegg betyr gjennomføringstiden noe. Det er mindre krevende for de raskeste å være ute i regnvær i snaue 3 timer enn for mosjonisten som bruker det dobbelte.

– Husk at det går oppover til å begynne med slik at du raskt får varmen. I tillegg blir jo været vanligvis også varmere utover dagen. Det er bedre å ha det litt kaldt like før start og den første halve kilometeren enn alt for varmt de siste 80.

Arrangøren krever blant annet at sekken skal inneholde bekledning. Her er noen praktiske råd i den forbindelse:

– Oppvarmingstøyet kan brukes som reserveklær i sekken. Er det veldig kaldt eller nedbør, og du regner med å bruke lang tid, kan en super- eller ulltrøye være en god forsikring i tillegg til kravet. Jeg bruker også løse bein og ermer med microfleece for å få litt ekstra varme.

Sjekkliste for sykkelen

* Rammen er hel og uten sprekker

* Setepinne, styre, holker og stem sitter godt fast

* Setet har hele rails og har riktig posisjon

* Tilstrekkelig igjen med belegg på bremsekloss, og uten svampete følelse i hendelsen om du har hydraulisk skivebrems

* Rette hjul uten slark i eiker og lagre, og hele felger. Pass på at felgveggene ikke er for mye slitt om du har felgbremser

* Dekk, felgbånd og slanger er hele og uten sprekker

* Girer lett og presist uten mye motstand i wirene, og wirene hele uten frynser

* Kjedet er smurt og tannhjul/klinger er hele og sitter fast

* Krank, pedaler og styret går greit rundt uten motstand eller slark i lager

* Demperen glir greit uten mye motstand og har riktig trykk

* Flaskestativene sitter godt fast og er hele

Del innlegget