Livigno i Italia – 12 turer i terrengsykkelparadis

Livigno i Italia – 12 turer i terrengsykkelparadis

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Sykkelturer, Utlandet, Stikkord: ,

Alpelandsbyen ligger på 1800 meter i bunnen av en lun og vid dal. Her ligger alt til rette for en aktiv sommerferie om du er interessert i fotturer, landeveis- eller terrengsykling, løping eller rulleski.

Stedet er populært både for aktive utøvere og mosjonister, og det er en god blanding av profesjonelle landeveislag og aktive langrennsutøvere som ligger på samling i høyden, og mosjonister som nyter den fine naturen og landsbyens gjestfrihet.

Hvordan komme til Livigno?
Hovedalternativet er å fly til en storby i nærheten, som i Tyskland, Sveits eller Italia og leie bil, eller ta buss og tog den siste delen. Det andre alternativet er å kjøre. Vår erfaring er at det er enklest å kjøre om du ønsker å ha med egne sykler. Det er omkring 1800 km, og det tar 1-2 dager å kjøre ned fra Oslo. Kombiner gjerne med ferge til Danmark, Kiel eller Trelleborg-Rostock. Fra Nord-Tyskland er det en dags kjøring til Livigno.

Mat og bolig
Det er godt utvalg av overnattingssteder i spennet fra camping via leiligheter for selvhusholdning til fine hoteller, og mange koselige restauranter å spise på. Det finnes egne hoteller som har spesialisert seg på sykkelturisme og har guidede turer.

Finne frem
Det enkleste er reise med noen som har vært der før, være med på guidede turer, laste ned GPS spor fra andre som har væært der før, eller følge de merkede turene. Med et bra kart og en GPS er du godt skodd for å ta turer på egenhånd. Gode papirkart er Kompass sitt Livigno-kart eller Singletrail Map Livigno/Bormio. Begge disse får du kjøpt på nett, eller i bokhandel i Livigno. Et bra digitalt kart med mtb-løyper med inntegnet vanskelighetsgrad finner du på mtbmap.cz. Kartet er laget av frivillige (wiki-opplegg). Kart til å laste ned på GPS finner du på Frikart.no. På mtbmap.no får du kart til GPSen din som viser vanskelighetsgraden på stiene. Ruter med GPS spor finner du blant annet på bernhansen.com, eller du kan tegne dine egne ved hjalp av Route Builder i Strava.

Leie eller egen sykkel
Du kan enten ta med egen sykkel eller du kan leie i Livigno. Utvalget er godt i spennet fra utforsykler via elsykkel til landevei, og det er flere utleiesteder å velge blant. Bestill før du reiser nedover, og ta gjerne med egne pedaler og hjelm. Et godt nettsted å begynne på er www.mtblivigno.eu.

Landevei
Det er gode muligheter for landeveissykling i området, og det er fint å sykle i dalbunnen. Ønsker du en runde, blir det litt lengde på turen, og den starter med klatring over et av de to passene ut av dalen. Alternativet er å ta en tunell ut i nordenden av dalen, men da er du avhengig av å ta sykkelen på bussen som går gjennom da det er forbudt å sykle gjennom tunellen.

Utfor og heisbasert sykling
Det er heisanlegg i begge dalsidene som er godt tilrettelagt for sykling. Mottolino har løyper som kan sykles på vanlig terrengsykkel og mer krevende løyper for garvede utforsyklister. På andre siden av dalen ligger Carusello 3000, som har bygget en flytsti på 7-8 kilometer som de fleste kan more seg på.

Stedet har mange fine flytstier og mer krevende ruter. I tillegg er det godt utvalg av utforløyper i heisanlegget Mottolino. De enkleste kan sykles på vanlig terrengsykkel.

Terrengsykling
Stedet har mange fine flytstier og mer krevende ruter som alle byr på storslått naturopplevelse. Her er det mulighet for turer fra en times tid og oppover til lange dagsturer. Noen turer kan kombineres med heis eller tog for å nyte utforkjøringene til det fulle uten å måtte klatre mange hundre høydemeter ekstra. Nedenfor har vi beskrevet fire turer i Livigno. I tillegg anbefaler vi å kjøre en halvtime tid til Berninapasset i Sveits en dag. Her går det en snill og mosjonistvennlig tur i slakk utforbakke til Pontresina som kan kombineres med tog tilbake. Ønsker du røffere utforkjøringer, men som fint kan håndteres på en fulldemper, sykler du fra Berninapasset ned til Poshiavo og tar toget tilbake. Disse turene og turene nedenfor finner du GPS spor til nedenfor. Togtider kan du finne på denne nettsiden: https://www.rhb.ch/en/home.

 

 

Lett stirunde med retur i østre dalside

Lett og kort tur som begynner på sykkelveien nede i dalbunnen. Du sykler denne oppover/sydover. Blir grus og litt bilvei mot slutten før vending. Mye morsom og enkel sti på østsiden av dalen tilbake. Den siste delen før klatreparken har mer motbakker før turen avslutter på asfalt ned mot Mottolino (heisen). Ønsker du en utfordring på slutten, kan du svinge innom alpinanlegget/Mottolino på slutten. Her er det mulighet for sykkelvask. Det ligger også et bra bakeri i bunnen av heisanlegget.

 

Stirunde i dalsidene med klokka

Turen starter med lett klatring på asfalt før det blir brattere oppover på grus. Vi har lagt inn en liten stisløyfe i starten. Den første halvparten i vestre dalside går mye på grus. Det blir deretter morsom sti.. Løypa på vestsiden av dalen er mer kupert enn på østsiden. Øverst i dalen (syd) passerer du gjennom en gård. Etter det blir det veldig mye morsom stisykling nordover og nedover dalen. Den siste delen før klatreparken har mer motbakker før turen avslutter på asfalt ned mot Mottolino (heisen). Her er det mulighet for sykkelvask. Det ligger også et bra bakeri i bunnen av heisanlegget.

Stitur rundt Mt. Crapene

Denne turen har litt flere høydemetre enn de andre, men mesteparten av klatringen er på asfalt opp til Passo Eira. Det går an å jukse ved å ta heisen opp til toppen. Sti ned på høyreside av veien forbi Trepalle. Litt asfalt opp til bensinstasjonen før det er grus og hovedsak sti helt ned til innsjøen. Fin grusvei langs sjøen og elva tilbake til byen. En fin tur, men en del av stiene var utbedret litt vel mye synes jeg. Mistet nesten litt sjarmen ved terrengsykling.

 

2 alternative stirunder til i østre dalside du ikke vil gå glipp av

Denne turen starter med asfaltklatring til Paso Eira eller heisen fra Mottolino til toppen. Deretter går det en fin sti på omkring 2200 meters høyde i østre dalside mot syd. Stien er skåret inn i fjellsiden og har super utsikt over byen. Stien har enkelt underlag og er minimum en meter bred. Enkelte med høydeskrekk synes det er ubehagelig, men sykler du behersket er det ufarlig. Omkring halvveis kommer du ut på en grusvei, og det er bare et par kilometer langs denne som skiller deg fra et godt kakestykke og en brus/kaffe på seteren Alpe Mine. Etter en pause på Alpe Mine har du valget mellom en morsom og en middels krevende sti nedover på sydsiden av bekken ned til dalbunnen, eller du kan ta grusveien helt ned. Nede i dalen kan du enten returnere på gangvei i dalbunnen eller ta stiene på øst- eller vestsiden av dalen som er beskrevet i turforslaget høyere opp.

 

Tur rundt Mt. Pettini i vakkert landskap

Turen begynner med en solid klatring på grus fra vannet på ca 1800 meter til passet som er på snaut 2300 moh. Deretter er det fin sti ned til et oppdemmet vann før det er en ny solid stigning på et par hundre høydemeter på bratt grusvei til sætra som heter "Trela". Her passer det med en kort matstopp. Etter stra er det litt bratt sti de første 50 høydemetrene før den blir slakkere. Deretter er det mange kilometer med flytsti helt ned til Livigno igjen.

 

Monstertur rundt fjellmassivet syd-vest for Livigno

Lang stitur over 3 pass. Starter med en brutal grusbakke opp vestsiden av dalen og deretter morsom sti nordover. Grus opp til første pass. Grunnet ombygging av veien hadde det vært best og kjørt kjerreveien helt opp til passet og ikke tatt opp på vestsiden noen hundre meter før passo Forcola slik vi gjorde. Første sti i Sveits var bra. Den andre var en bom, og det flere km med gåing. Her er det bedre å sykle grusveien som ligger syd-vest og litt lavere i terrenget. Deretter var bra klatringer på grus og sti opp til pass da Val Viola (nr 2) på omkring 2500 meter. Dette passet hadde vært enda bedre å sykle fra nord til syd, men da må du droppe de fine stiene vi hadde nede i Val Viola og heller følge asfalt og grusveien helt fra Arnoga til Casa di Viola. Avsluttet med en utrolig fin og lang sti fra Passo de Foscagno (nr 3) helt ned til innsjøen i Livigno 🙂

 

"Lett" langtur på grus og fine stier med spektakulære serpentiner

En rolig runde med fin grus og bra stier. Et par bratte partier måtte trilles opp til Passo di Val Trela (nr 2) for ikke å få syre i beina. Etter matpausen på Casine de Trela er det en seig lang motbakke på sti (pass nr 3), men den er fullt sykkelbar hele veien. På baksiden venter en fin og lang utforkjøring på sti. Nå er det et stykke på grusvei frem til de spektakulære serpentinene som fører deg opp til Lago di Cancano. Fin grusvei langs innsjøene før klatringen opp til Passo di Alpisella (nr 4). Ta det rolig på kjerreveien ned til Livigno.

 

Grom stitur med serpentiner og fete utforkjøringer rundt Cima del Serraglio

Turen starter og slutter likt som turen rundt Mt. Pettini ig har mulighet for stopp nede ved innsjøen og på Casine di Trela. Den råeste delen av turen er imidlertid rundt Cima del Serraglio. Fra Lago di San Giacomo er det fin grusvei et stykke. Når du nærmer deg Lago Livigno går det over til kjerrevei og sti som er skåret inn i fjell/åssidene. Etter fin utsikt og morsom stisykling starter en fin og bratt klatring på sti oppover i serpentiner til grensen mellom Sveits og Italia. Fra toppen bærer det på fin, men tidvis bratt sti ned til Val Mora. Nede i Val Mora er det super flytsti tilbake til Cima del Serraglio.


Storslagen stitur til Pontrasina og Poschiavo i Sveits

Drar du fra Livigno uten å ha prøvd denne turen, har du definitivt gått glipp av noe.

Turen starter fra jernbanestasjonen på Berninapasset. Dit er det 25 minutter med bil. Første del av turen går vestover og ned mot Pontrasina på enkel flytsti og litt grus. Tilbake til Berninapasset går ruten på litt mere grus og noen av de samme stiene oppover. Ønsker du å spare beina, går det tog som tar sykler omkring en gang i timen tilbake til Berninapasset.

Andre del går ned til Poschiavo, og  er litt brattere og tidvis mer utfordrende, men spektakulær med utrolig utsikt og natur. Også fra Poschiavo går det tog opp igjen.

Kul stitur fra Passo Forcola til Passo Bernina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fete stier og rå utsikt

Den første delen av stien fra Forcola til Bernina ble bygget høsten 2014 og våren 2015 og er en utrolig godt bygget sti som er like morsom begge veier tross noe klatring opp fra Forcola. Like før du kommer til det høyeste punktet er behov for å gå av et par steder. Turen er litt mer teknisk krevende enn de som går nede i Livignodalen, og ikke noe for de med høydeskrekk.

Vi startet turen nede i Livigno og klatret til Forcola på gang- og sykkelvei og asfalt. Da får vi med oss mye bra stisykling ned fra Forcola til Livigno.

 

Kort stitur i Valle di Federia

Turen om Mt. Crapene er beskrevet lenger oppe. Den delen av turen som går opp Federia er en morsom og kort stitur. Klatringene er i hovedsak på grus og nedkjøringene på sti.

De feteste stistrekkene

Her har vi markert de strekkene vi synes er aller morsomst å sykle. Her står sykkelopplevelsen og ikke utsikten i fokus. Retningen er også markert.

Livigno_fineStier_1

Stiene nærmest Livigno

Livigno_fineStier_3

Stier syd for Livigno og inn i Sveits

Livigno_fineStier_2

Fine stier nord-øst for Livigno

 

 

 

 

 

 

 

Del innlegget