100 km stibonansa fra Nordseter til Ringebu

100 km stibonansa fra Nordseter til Ringebu

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Lillehammer- og øyerfjellet, Sykkel, Sykkelturer, Stikkord:

Her serveres et rått knippe flystier fra Nordseter til Ringebu, og det er kanskje verdens beste måte å komme seg fra Nordseter til Ringebu for en stisyklist.  Her får du høyfjell, vann, utsikt, flytsti, teknisk sti, krevende klatringer, fartsfylte utforkjøringer, bekkepasseringer og kjerreveier før du runder av med enduroløyper ned til Ringebu.

Fra midten av juni og ut september er tiden for store naturopplevelser i fjellet på terrengsykkel. Her har vi plukket ut en tur som tar med seg mye av indrefileten av stiene som brukes i Ultrabirken og lagt til noe av det beste som finnes av stier nordover helt opp til Ringebu. Turen går nesten bare på sti, og godt trente syklister bør sette av omkring 8-10 timer til effektiv sykling. I tillegg kommer pauser til mat og bilder. Det er gode muligheter for å dele turen i to deler ved å legge inn en overnatting på en av de selvbetjente DNT hyttene Djupslia eller Vetåbua som er omkring halvveis.

Det finnes raskere å enklere måter å komme til Ringebu på, men det finnes sannsynligvis ikke en som er bedre for en ihuga terrengsyklist.

Nordseter-Lienden/Sjøsæterfjell (0-21 km)

Turen starter på kafeen på Nordseter med en bratt asfaltbakke for å komme raskt opp på fjellet. Deretter er det innover langs grusveien mot Reina. Etter 2 km brekker vi av fra grusveien til høyre inn på en morsom flytsti i retning Nysætra. Her krysser vi grusveien til Melsjøen før vi klatrer opp på Ytre Nysæterhøgda og svinger oss nedover på en leken sti til vi igjen er ute på grusveien til Reina. Mellom Ytre og Indre Reina tar vi en sving utpå litt smalsti før vi såvidt er innom Pelleveien og tar av til høyre ut på stien merket til Kriksfjell og Hitfjell. Nå er vi ute på stiene som ofte brukes i Ultrabirken og som NOTS Lillehammer har lagt ned mye arbeid i å utbedre. Du har nå mye fin sti foran deg med noen småtekniske partier.

Krevende kneik opp mot Hitfjell i starten

 

Etter en herlig utforkjøring starter klatring opp til Hitfjell. Greier du denne uten fotisett er du god teknisk, og kanskje må du svi litt senere på turen for alle kreftene du brukte opp mot toppen. Fra toppen av Hitfjell og til Hita møter du noen av turens beste utforkjøringer. Nyt denne. Deretter er det et par kilometer på grusen før svingen oppom Sjøsæterfjellet. Du kan spare enhalvtime om du ikke tar turen oppom, nen jeg synes turen fra toppen av Sjøsæterfjellet og ned til Lienden er verdt klatringen. Vel nede på Lienden er det tid for en liten pause.

Herlig flyt på vei mot Hita

Lienden-Djupen (21-44 km)

Etter en kort pause ved Lienden blir det nå noen kilometer med enklere underlag. Først tar vi Lie-Hornsjøveien vestover mot Steinmyrhaugen. Herfra er det kjerrevei og skiløyper med god flyt over til Rognhaugen og grus videre til Vedemslia hvor moroa begynner igjen. Etter litt knotete sti et par hundre meter hvor de fleste (alle) må av, viser Øyerfjellet seg fra sin beste side når du jager på stien nedover mot grusveien ved Keiken. Denne biten har også vært med på Ultrabirken tidligere, men da motsatt vei.

Vi er bare så vidt ute på grusen før vi igjen svinger av på sti ved Brettdalen. Det begynner med en litt krevende kneik før det blir mye flytsti innover mot Djupen.

Flytstier mellom Brettdalen og Djupen

Herlig smalflyt opparbeidet av sauer

Djupen-Høgtinden/Tromsbua (44-63 km)

Langs Nedre Åstavatnet er det middels krevende sti en liten periode før du kommer inn på en mer teknisk krevende stigning med en del steiner før det som sannsligvis er blant Norges lengste klopper åpenbarer seg. Her ligger alt til rette for en intern konkurranse i turfølget om hvem som greier å holde seg lengst på kloppen uten å kjøre ut i myra.

Er dette verdens lengste klopp

Rett før Skjelbua dreies retningen mot vest mot Tauteren og underlaget går fra sti til dårlig kjerrevei. En en liten pause i lyngen ved Tauteren er det bare å begynne på stigningen opp mot Høgtinden.

En rast i bakken ved Tauteren

Nydelig klatring fra Tauteren mot Høgtinden

Først er det lett stigende på fin flytsti før det drar seg til mot slutten og de fleste skyver sykkelen opp det siste stykket. Vel oppe på Høgtinden er det et herlig utsyn mot Rondane og ikke minst det som kanskje er turens beste utforkjøring. Nede på grusveien går gliset sannsynligvis helt rundt hodet, mens du fortsetter å tråkke rolig bortover Gopollveien til Tromsbua.

Høgtinden

Ned fra Høgtinden

Tromsbua-Ringebu (63-99 km)

Fra Tromsbua stiger det jevnt oppover til Samfjellet på fin kjerrevei før det går utfor på en bred sti ned mot Samdalen. Her er det verdt å bruke et par minutter på å lese historien om de tidlige bosettingene og jakten i området for mange hundre år siden. Deretter er det et kort strekk på grus før naturen igjen byr raust på flytstier og fine kjerreveier helt frem til Saubu.

Vi forlater Saubu

Nå begynner du sannsynligvis å bli godt sliten om du ikke har hatt en overnatting på turen, og de første kilometrene oppover vil du oppleve som seige selv om det ikke er så bratt. Fortvil ikke, for når du kommer litt opp, flater terrenget ut, og du har kilometervis med flyt foran deg.  Nyt de siste partiene med flytsti på høyfjellet før sti går over til kjerrevei og du igjen kommer under tregrensen sliten og i full fart.

Flytsti etter Saubu

Siste rest av flytsti nytes sammen med litt snø på vei mot Friisvegen

En periode er kjerreveien litt dårlig før du kommer over på Breistulvegen som fører frem til Friisvegen. Nå er det bare å følge asfalten i retning Ringebu. Når det gjenstår 4 kilometer til Ringebu svinger du av asfalten og tar en sti opp til venstre. Nå står du på toppen av enduroløypene som stisyklistene på Ringebu bruker. Husk at du har mange mil med stisykling i kroppen, så ikke kjør over evne, og vær forsiktig når du krysser bilveiene på din ferd ned mot turens mål, Ringebu.

Ønsker du å gjennomføre hele eller deler av turen, kan finner du gps-sporet på bernhansen.com.

Nydelig avslutning mot Ringebu

Del innlegget