DNT Lillehammer på ville veier når det gjelder stisykling

DNT Lillehammer på ville veier når det gjelder stisykling

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Nyheter, Sykkel, Stikkord: ,

I en artikkel på NRK.no 4. mars 2016 uttrykker DNT Lillehammer bekymring for at stisykling sliter på naturen. De burde heller bekymre seg for inaktivitet og folkehelsa.

Har hytte på fjellet ved Lillehammer, og min mening er at det aller viktigste er å få folk ut i naturen for å bruke den. Inaktivitet er den største trusselen mot folkehelsa. God nok plass er det også i Norge. Jeg kan sykle, løpe eller gå på ski i fjellet i timesvis og bare treffe en håndfull mennesker hvis det ikke skjer i påsken på de mest populære stedene. Og skal DNT først peke på noe som skaper slitasje, kan de jo begynne med en mange tuser meter lang og flere meter bred grøft fra Hafjell til Reinsvann for å hente vann til snøkanoner. Deretter kan de fortsette med den planlagte utbyggingen av Pihl opp mot Lunkefjell før de runder pent av utbedring av Birkebeinertraseen på ski (noe jeg synes det er fint at er gjennomført).

Det er nok ikke syklistene, men en massiv hytteutbygging som skaper litt større stier som følge av mange flere brukere. Sti er pr definisjon slitasje. Her er nok turfolk som i hovedsak er grunnen til mer markerte stier i et beskjedent område ved Lunkefjell og Nevelfjell, og ikke brøkdelen som sykler. Selv mener jeg heller ikke dette er noe å beklage seg over. Vi skal være glade for at naturen brukes. Problemet er heller at stier gror igjen. 1 mil nordover opplever jeg at stier som er merket på kartet ikke finnes i terrenget etter noen år fordi bonden har sluttet med sauer eller at de ikke brukes av fotturister.

Nei, problemet er ikke sykling på stier, og slitasje, men inaktivitet og det faktum at store deler av Norge er i ferd med å gro igjen som følge av redusert gårdsdrift og varmere klima.

11143628_10207548823022654_7962592358779389026_o

Dette bildet er tatt sommeren 2015 i området som DNT Lillehammer er bekymret for, og det er knapt så sauer og turfolk greier å holde stien åpen. 

Del innlegget