Er fremtiden elektrisk?

Er fremtiden elektrisk?

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Nyheter, Sykkel, Tester, Stikkord: , , ,

Sram og Shimano er gigantene på terrengsykkelgir og kjemper om kundene. Sram har vært innovative og gått mot ett drev foran og stadig flere gir og større spenn på kassetten bak. Shimano har fulgt litt etter, men legger mer krutt i utviklingen av elektrisk giring for å finne ut om fremtiden er elektrisk.

Komponentene som vi testet fra Shimano var XTR Di2 med ett drev foran og 11 bak. Gruppen bestod av komponentene, XTR elektrisk bakgir og XTR elektrisk girhendel. I tillegg fulgte det med batteri, styringsenhet (hjernen til systemet), koblingsboks og ledninger.

Forskjeller og likheter

Forskjellen på XTR Di2 og vanlig mekanisk XTR er tilsynelatende ikke så stor for de som ikke er spesielt interesserte. Utseendemessig er de forholdsvis like. Bakgiret har dog fått plassert en motor der vaieren ville vært plassert på et mekanisk bakgir. Girhendelen til Di2 er også litt mindre og slankere, men har også fysiske spaker. Dette er de eneste synlige forskjellene.

Den store åpenbare forskjellen er selvfølgelig at Di2 gruppen er elektrisk og har motorer som utfører giringen, mens mekaniske gruppen har vaiertrekk for å gire. Ellers bruker man girhendel for å styre giret på både mekanisk og elektrisk giring. Vaiere er selvfølgelig byttet ut med ledninger.

Vi har hatt XTR Di2 inne til testing i nesten tre måneder. Den har blitt brukt aktivt på både ritt og trening i alle slags forhold i denne perioden. Alt fra støv og knusktørre stier til våte og svært gjørmete forhold. Vi har ikke holdt igjen når vi har testet, og utsatt bakgiret for store belastninger for å avdekke mulige svakheter. Vi har hatt veldig god erfaring med Shimanos mekaniske XTR gruppe, så det var spennende å se hvordan XTR Di2 målte seg opp mot den.

Montering

Monteringen av XTR Di2 var relativt rask og enkel, og det anbefales å følge bruksanvisningen og gå systematisk til verks. Ledningene og batteriet til Di2 kan både monteres utvendig og innvendig. Vi valgte å montere alle ledninger innvendig og å ha batteriet i setepinnen for å minske sjansen for at kvister og steiner kunne rive opp ledningene eller ødelegge batteriet. Dette var en relativt enkel prosess. Hvilken sykkel du har kan avgjøre hvor enkelt eller vanskelig det er å montere innvendig ledning og batteri. Girhendelen monteres som vanlig på styret, styringsenheten festet vi på undersiden av stemmet med strikker,  bakgiret kan monteres på samme måte som mekanisk, og så koblet vi sammen alle ledningene fra batteriet, bakgiret og styringsenheten ved hjelp av en koblingsboks som vi la i underrøret ved kranken. Det følger også med «dummyplugger» som skal plugges inn i alle ledige utganger fra styringsenheten og koblingsboksen for å hindre at vann kommer til.

Etter montering var det innstilling av gir som sto for tur. Da vi stilte inn girene merket vi fort at det var mye enklere og raskere enn på mekaniske gir. Vi trengte ikke å justere på ytterpunktene til bakgiret. Det eneste vi måtte gjøre var å «stramme eller slakke» giringen. Vi girte til det største tannhjulet bak, og brukte girspakene til å justere giret til kjedet gikk lydløst rundt på det største tannhjulet. Vi girte gjennom resten av girene for å dobbeltsjekke, og det fungerte utmerket.

xtr-di2-bakgir

I bruk

Giringen til XTR Di2 er udiskutabelt mer presis enn den mekaniske gruppen – uansett forhold. Spesielt når det er gjørmete merket vi hvor presis og solid giringen til di2 er.

Vi syns også at Di2 har en bedre utforming av girspakene enn mekanisk XTR. Dette er fordi plasseringen på spakene falt mer naturlig med tanke på å flytte tommelen fra den ene girspaken til den andre.

Elektrisk giring kan aldri bli treg slik slik den kan bli etter mye bruk på mekaniske gir. Med mekanisk giring slites wiren og det kommer vann og gjørme i strømpene. Da blir giringen treg og upresis. Det skjer ikke med den elektriske. Den er alltid presis og kjapp.

Om du kjøper med skjerm, eller har en Garmin GPS, kan du også se hvilket gir du har sykkelen i, og hvor mye strøm det er igjen på batteriet. Har du to-delt krank, kan du programmere slik at Di2 automatisk girer foran om det er behov for det slik at du bare trenger å bruke høyere spak.

Så langt taler mye for elektrisk giring. Noen ulemper?

Det første som møter deg er prisen, og den er skyhøy på XTR Di2. Den laveste prisen vi fant i norsk nettbutikk for å konvertere fra mekanisk til elektrisk var 9999kr. Da får du med bakgir, hendel, batteri, display, lader og nødvendige kabler og koblingsboks. Prisen for tilsvarende mekanisk gruppe er til sammenligning snaut 3000 kr.

En annen mulig ulempe er at batteriet må lades. Går du tom for strøm, er det ikke mulig å gire, og da kan du ikke gjøre noe annet enn å sykle hjem på det aktuelle giret. Vi opplevde imidlertid ikke dette som et reelt problem da det er enkelt og raskt å lade batteriet gjennom en mikro USB port under stemmet.  I tillegg varte batteriet svært lenge.

Elektrisk giring er nytt, og vi anbefaler at du passer på at ledninger ligger skjult i rammen eller tett inntil rammen slik at disse ikke hekter i busker og kvister. Sett også inn dummypluggene i koblingsboksen slik at vann ikke skaper problemer med giringen.

Med oppsettet vi hadde, var vektforskjellen mellom mekanisk og elektrisk giring ubetydelig. Bakgiret er 60 gram tyngre og batteriet veier omkring 50 gram (avhengig av type) . Sjalteren er til gjengjeld 40 gram lettere, og ledninger er lettere enn wire og strømper.

Er fremtiden elektrisk?

På sikt er vi rimelig sikre på at elektrisk giring  blir mye mer utbredt  . Prisen er veldig høy på XTR Di2, men allerede i høst kommer XT Di2 gruppe som ligger omkring 20-40% lavere i pris. Som i elektronikkbransjen må vi anta at prisene også synker med årene. I tillegg er det enklere å trekke ledninger enn wirer, og det vil gi frihetsgrader for produsentene. For syklister som er avhengig av verksted for å skifte wirer og justere gir, er det også en stor fordel å slippe å bestille verkstedtime for dette. Elektrisk styring av dempere har så vidt begynt å komme, og disse kan bruke samme batteri. På sikt antar vi at vi får enheter som leser terrenget og justerer demperne etter dette. Når dempere og giring bundles gjennom bruk av samme batteri blir nok elektrisk giring enda mer utbredt.

Del innlegget