Birkentips #2 – riktig dekktrykk

Birkentips #2 – riktig dekktrykk

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Sykkel, Tips, Stikkord: , ,

Nesten like viktig som valg dekk, er det riktig lufttrykk i dekkene.

På ritt med mye fast grusvei som for eksempel Birken, kan du ha mer luft i dekkene enn hvis du sykler på sti eller ujevnt underlag. En enkel regel for Birken er å ta vekten din i kg og dele på to. Da får du trykket i psi som du bør ha i dekkene. For finjustering kan du ha et par psi mer bak og et par mindre foran. Lavere trykk gir bedre komfort, grep og trygghet. Pass på at du ikke overskrider felgens og dekkets maksimale trykk.

Tabbelen nedenfor gir råd med utgangspunkt i en rytter på 70 kg. Veier du mer eller mindre, kan du endre lufttrykket relativt.

Tester fra i fjor viser at på ujevn sti og tørt føre, rullet Rocket Ron i 3.0 bedre enn i 2.25, og vi hadde trykk helt ned i 14 psi. Utfordringen er imidlertid at det fort blir mye grusveier og asfalt på ritt, og da er forholdet motsatt.

Vi har testet dekk gjennom mange år. I tillegg har vi hentet kunnskap fra tyske dekktester og forskning gjennom flere år. For de som vil ha inngående kjennskap til hvilke typer dekk som passer på ulikt underlag kan denne artikkelen fra 2009 være interessant.

Lykke til med valg av dekk og trykk.

Del innlegget