Garmin  Fenix 3 Sapphire – pulsklokke med rått utseende

Garmin  Fenix 3 Sapphire – pulsklokke med rått utseende

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Nyheter, Sykkel, Sykkelfreaken, Tester, Stikkord: , ,

Med Fenix 3 Sapphire har Garmin pakket så godt som all treningsfunksjonalitet inn i et rått utseende som gjør at de fleste gjerne bruker den også til hverdags.

Garmin har lenge hatt puls-/gps-klokker med omfattende og god funksjonalitet. Med Fenix 3 Sapphire har de pakket funksjonaliteten inn slik at andre enn de som jobber i sportsbransjen også kan bruke den på jobben. Fenix 3 er litt større og så vidt litt tykkere enn Polars flaggskip V800, men ikke så mye at den blir unødvendig klumpete på et herrehåndledd. Klokken er stor, men ikke større enn en del av dagens designklokker. Den kommer i tre varianter – Fenix 3 Sapphire som har en massiv stållenke og safirglass samt en svart og en rød utgave med plastreim. Alle har fargeskjerm.

Før vi tok i bruk klokken oppgraderte vi softwaren etter anbefaling fra Garmin. Både dette og oppsettet vi ble ledet igjennom fungerte godt. Med litt hjelp fra manualen fikk vi også koblet klokken til telefonen via bluetooth og gjort tilpasninger på treningsvisningene.

 

Alt du trenger av funksjoner

Fenix 3 har mer enn nok av funksjoner for de fleste av oss til både løp, sykkel og ski. Her får du klokke, dato, aktuell puls, snittpuls, makspuls og pulssone. Den innebyggede GPSen og barometeret gir deg all nødvendig informasjon om hastighet, distanse, høyde og tid. Er du usikker på retningen tilbake til start, viser den det også. Du kan også se sporet ditt på skjermen, men kart viser den ikke, da må du ha Garmin Epix. Du får kjøpt tilleggssensorer for løping, tråkkfrekvens og hastighet på sykkel. Hastighetssensor på sykkel er bare nødvendig for de som vil ha noe mer nøyaktig enn det GPSen gir. Ivrige syklister kan koble opp wattmålere både via ANT+ og bluetooth for blant annet måling av watt og kraftfordeling mellom høyre og venstre bein. Her har Fenix 3 et klart fortrinn i forhold til Polars treningsklokker som bare er kompatible med et begrenset antall wattmålere. For svømmere har den funksjoner for både innen- og utendørssvømming. Eksempler er lengder i bassenget, antall tak og distanse. For å få registrert puls fra svømmeøkter, er du avhengig av det eget pulsbelte beregnet til dette. Klokken har tilrettelagte innstillinger for enkelt bytte mellom de ulike øvelsene for multisportutøvere.

Fenix 3 følger også med på aktiviteten gjennom døgnet. Den gir oversikt over hviletid, om du har sittet for mye stille på jobben, hvor mange skritt du har tatt, restitusjonsstatus og mye mer. Her får du en klokke som ikke bare er til god hjelp på treningsøktene, men som hjelper deg med å holde oversikt over om du beveger deg så mye som du ønsker. Fenix 3 gir deg litt ekstra motivasjon til å ta trappa istedenfor heisen eller å gå til butikken fremfor å ta bilen.

I tillegg til flust med trenings- og aktivitetsdata har Garmin tatt funksjonaliteten videre for å møte konkurransen fra smartklokker. Med Fenix 3 har du muligheten til å sette opp smartvarsling slik at du ser på klokken hvis du for eksempel mottar epost, sms og  anrop. Den viste også varsel på klokken hvem som ringte og ga muligheten til å avslå samtalen.

Fenix3_d

Skjerm

Klokken har fargeskjerm og har sportsprofiler med tilpassede visninger for løping, sykling, svømming med mer. For hver sportsprofil er kan det settes opp flere skjermbilder og hvert skjermbilde kan ha inntil 4 linjer med informasjon. Velger du to linjer blir tallene større og enklere å se på treningsturen. Visningene kan også inneholde fin grafikk med f.eks høydekurve.

En bra tilleggsfunksjonalitet er at du via connect IQ kan laste ned ulike klokkevisninger. Her finner du digital- eller analogvisningen du ønsker deg. Sammen med klokke og dato kan du f.eks vise soloppgang/-nedgang eller andre data.

Kapasitet

Minnet lagrer omkring 50 timers trening med GPS og puls. Klokken har batteri opptil 20 timers trening med GPS og pulsbelte aktivert som kan tøyes til 50 timer med Ultra Trac-modus hvor det er lengre mellom målepunktene. I ren klokkemodus holder den inntil 6 uker i ren klokkemodus. Klokken fullades raskt med egen USB kabel. Dessverre er ikke dette en standard kabel, og vi synes det er klønete å måtte ha med spesialkabel for å lade. Klokken er vanntett til 100 meter noe som også gjør at den tåler vannsport med høy fart.

Etter økta

Synkronisering av trening gjøres automatisk via wifinettet hjemme til Garmin Connect, via bluetooth på mobilen, eller fysisk med ledning. Ønsker du det er det enkelt å sette opp automatisk synkronisering med Strava, noe som ennå ikke er mulig med Polar produkter.

Garmin kommer ofte med programvareoppdateringer. Før du installerer på Fenix 3 kan det være verdt å lese brukernes erfaringer på Garmins forum. Det er ikke nødvendigvis alltid at det lønner seg å være den som oppgraderer først 😉

Oppsummert

Treningsklokke med rått design som har alt du trenger av funksjoner og med gode tilkoblingsmuligheter til wattsensorer og Strava. Garmins beste produkt hvis du ønsker å kunne bruke klokken både på jobb og til trening. Er du ute etter et rent treningsprodukt, kan Frerunner 920XT være et bedre alternativ da denne har samme funksjonalitet, og litt større skjerm. Vanlig Fenix 3 koster omkring 3800 kroner og oppover i Norge, og du må legge en snau 1000-lapp ekstra på disken for å få den solide stållenka og safirglasset. Funksjonaliteten er den samme, så du må vurdere om det er verdt det.

Produsent: www.garmin.com

 

Del innlegget