SRAM XX1 Eagle først med 12-delt gir for terreng

SRAM XX1 Eagle først med 12-delt gir for terreng

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Favoritter, Sykkel, Sykkelfreaken, Tester, Stikkord: ,

SRAM og Shimano er gigantene på terrengsykkelgir og kjemper om kundene. Mens Shimano har lagt kruttet i elektrisk giring både på landevei og terreng, har SRAM gått mot ett drev foran, stadig flere gir og større spenn på kassetten bak. Vi har testet om SRAM sin 12-delte drivlinje har noe for seg.

Komponentene som vi testet fra SRAM var XX1 Eagle krank med ett drev foran med 34 tenner, kassett bak, bakgir, kjede og girspak. SRAM XX1 Eagle er en komponentgruppe som sitter på flere av årets toppmodeller.

SRAM har i et par år hatt XX1, en 1-delt gruppe (ett drev foran på kranken) i kombinasjon med en kassett med utveksling fra 10 til 42 tenner bak. Det gir et spenn fra letteste til tyngste gir på 420%. I praksis betyr det at hvis en runde på kranken i letteste gir flytter sykkelen 3 meter, vil en omdreining på kranken på tyngste gir flytte sykkelen 12,6 meter. Shimano har i stor grad fokusert på 2-delte kranker, og med dette har de oppnådd et spenn på 503% (11-40 kassett) eller 529% (11-42 kassett). Shimano har også en 1-delt krank og i kombinasjon med 11-46 kassett bak gir dette 418%, som er så godt som det samme som SRAM XX1.

For mosjonister som i stor grad har holdt seg til en type terreng, har et spenn på 420% vært greit. Men hvis samme sykkel skal brukes både til å sykle Birken og en rolig stitur i kupert terreng, har utvekslingen enten blitt for lett på Birken eller for tung på stituren. Ivrige mosjonister og eliteryttere har løst dette ved å bytte drevstørrelsen foran avhengig av hva slags løype de skal sykle, mens den store gruppen av mosjonister har funnet en bedre løsning med Shimanos 2-delte kranker.

Når SRAM nå lanserer XX1 Eagle har de med bare ett drev foran oppnådd det samme spennet som Shimano sitt 2-delte girsystem.

Hvorfor 1-delt?

Det er flere fordeler med 1-delt. Du har to færre komponenter – venstre girspak og frontgiret. To ting mindre som kan gå i stykker. Et drev og en wire mindre som må vedlikeholdes. Vekten blir lavere da tilleggsvekten på den store kassetten er mindre enn summen av girspak, frontgir og drev. I tillegg er det enklere for rytteren som ikke trenger huske om kjedet ligger på det største eller minste drevet foran. Her er det kun høyre girspak som gjelder.

Noen ulemper? Eagle har 12 gir mens 2-delt Shimano har 22 gir. En naturlig tanke er da at Shimano sin løsning er mer findelt med flere girvalg mellom tyngste og letteste utveksling. En test i tyske Bike Magazin i januar 2017, viser at det ikke nødvendigvis er slik. Årsaken er at flere av Shimanos gir overlapper hverandre. I praksis er det tettere mellom flere av de tyngre girene hos Shimano, det er tettest mellom girene midt i spennet hos SRAM Eagle, mens det er litt tettere på de to letteste hos Shimano igjen.

Erfaring i praksis

Vi har tidligere brukt både 1-delte og 2-delte løsninger, og synes SRAM XX1 Eagle er en kjærkommen videreutvikling. Det ekstra spennet på 500% dekker savnet av lettere eller tyngre gir som vi hadde tidligere med 1-delte løsninger. Det er også godt å ha bare en girspak på styret. Enkelt å forholde seg til, og enklere å føre kabler – særlig nå som det har blitt spaker til både dempere og senkepinne på styret. Giringen fungerer godt, og kjedet holder seg bra på kranken uten å falle av. En funksjon vi savner i forhold til Shimano XTR er å kunne gire til flere lettere gir av gangen med ett trykk på spaken.

Vi har ikke brukt utstyret lenge nok til å kunne si noe om vedlikehold eller slitasje. Vi ser imidlertid at priser på slitedeler som kjede og kassett er enda høyere enn dagens 11-delte løsninger, så økte vedlikeholdskostnader kan det bli selv om Sram sine XX1 kassetter er kjent for å være slitesterke.

Vekt og pris

Tabellen viser vekten på henholdsvis SRAM 12-gir og 11-gir sammenlignet med Shimano XTR. XTR kassett finnes bare i 11-40. Derfor er vekt oppgitt for XT i 11-42 og 11-46. Vekt på komponenter er en kombinasjon av produsentenes nettsider, Bike Magazin og egne målinger. En Sram Eagle XX1 gruppe veier 1565 gram. Det er 236 gram mindre enn Shimano XTR 2-delt med 11-40 kassett som tilsvarer 2,5 dl drikke.

Rimeligste pris vi har funnet for en SRAM XX1 Eagle gruppe på nett i Norge er omkring 13000 kroner. X01 Eagle koster omkring 12000 kroner og veier bare 45 gram mer.

Skulle jeg kjøpt ny sykkel i toppsjiktet, ville jeg så absolutt vurdert en med SRAM Eagle. Ønsker du å oppgradere, trenger du girspak, kjede, kassett og bakgir. Du kan greie deg uten ny krank om du får satt på et drev som passer til SRAM Eagle.

 

Del innlegget