Når skal barna begynne med klikkpedaler?

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Tips, Stikkord: , ,

Klikkpedaler gir mulighet for å få et bedre tråkk siden pedalene kan trekkes opp i tillegg til å skyves ned. Det er også lettere å hoppe over hindre med sykkelen, og du får bedre kontroll i utforkjøringer siden du ikke så lett mister fotfestet. Mange lurer på når barna bør begynne med klikkpedaler.

Vi spurte tidligere world cup syklist Rune Høydahl om hva han anbefalte da han besøkte oss på en trening sommeren 2004. Han ga uttrykk for at det var en fordel for barna å begynne med klikkpedaler tidlig slik at de raskt lærte seg et riktig tråkk. Som trenere i Rye synes vi imidlertid det er viktig å ta hensyn til hva barnet har lyst til. Noen er veldig interesserte i sykling, har god balanse, liker å presse grenser og vil komme raskest mulig frem. Her har vi eksempler på at 7-åringer har stor glede av klikkpedaler. Andre er på sykkeltreningen fordi de er glade i å sykle, synes det er hyggelig å treffe jevnaldrende, men er ikke opptatt av å være raskest eller å hoppe lengst. Kanskje er de også reserverte i utforkjøringene, og de vil føle mindre trygghet med en klikkpedal enn uten. For disse er det like godt å vente med å kjøpe pedaler. 

Hvis vi skal kjøpe klikkpedaler, skal vi kjøpe kombipedaler eller ikke?

Fordelen med kombipedaler er at disse enkelt kan brukes med vanlige sko siden de har vanlig "platform" på den ene siden og låsesystem på den andre (se bilde). Ulempen er at man må fikle litt for å få riktig side opp når man sykler i skogen. Låsesiden er den tunge siden, og henger vanligvis ned. Det er ikke forskjell i kvaliteten på låsemekanismene på vanlige klikkpedaler og kombipedaler. Vanlige klikkpedaler med låsesystem på begge sider er ofte litt rimeligere og lettere. Det finnes plastplattformer som kan settes fast i vanlige klikkpedaler slik at de fungerer godt med vanlige sko. Plastplattformene kan tas av når man skal sykle i skogen.

Vår oppfatning er at kombipedaler egner seg best til skolebruk og grussykling. Skal barna sykle i skogen anbefaler vi vanlige klikkpedaler eventuelt med bruk av plastplattform når man ikke bruker sykkelsko. Det går imidlertid greit å bruke vanlige sko på klikkpedalene uten plastplattform.

Det finnes mange pedaler på markedet. Shimano er et stort merke, og jeg vil anbefale å kjøpe Shimano eller pedaler som er kompatible med Shimano. Det betyr at klossen (cleats) du fester under foten kan brukes både på Shimanopedaler og de som er kompatible.

Ofte kan barna slite litt med å komme ut av pedalene de første dagene/ukene. Tror det skyldtes både trening og at kloss og pedal måtte slites litt til hverandre. Til å begynne med kan det være en fordel å ha fjæren på det slakkeste, og heller stramme den litt etter hvert. Et triks til å begynne med, kan være å ta på litt fett for å redusere friksjonen mellom sko/kloss og pedal. Det er nok også viktig å bruke pedalene litt før man drar rett ut på trafikkert vei, sykkelkonkurranse eller trening. Både voksne og barn kan falle på de underligste måter i tilvenningsperioden, og det bør skje i trygge omgivelser. Vi anbefaler at dere tar turen til en stor gressplen eller andre steder med mykt underlag. Her kan dere øve på å ta føttene ut og inn av pedalene til dere greier det uten å se ned eller å falle. 

Pedalene er også noen man kan ta med seg fra en sykkel til den neste. Husk litt fett på gjengene når du setter på nye pedaler. Det blir letter å få de av senere. Venstre pedal har også venstre-gjenger.

I 2004 kostet Shimanos kombipedaler ca kr 600,- Andre klikkpedaler kostet fra kr 300 og oppover. Du fikk meget bra pedaler for kr 600,- Det er en fordel at klikkpedalene er åpne slik at de ikke pakker seg så lett med gjørme.

Del innlegget