Terrengsykkelguide til Gran Canaria

Terrengsykkelguide til Gran Canaria

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Sykkelturer, Utlandet, Stikkord: ,

Gran Canaria byr på suverene muligheter for terrengsykling. Vi har alltid bodd på Playa del Ingles eller i tilgrensende bydeler. I løpet av årene har vi syklet mange ulike ruter på terrengsykkel, og nedenfor finner du et utvalg av våre favoritter.

Les mer om Gran Canaria som reisemål og tips til landeveisturer

 

Tur 1: Rolig tur på asfalt opp til Ayagaures.

Passer for å sjekke at sykkelen er skrudd skikkelig sammen på ankomstdagen eller på en restitusjonsdag.

Blomster og litt frodigere natur venter oppover i dalen.

Les mer om flere landeveisturer her.

 

Tur 2: Enduroflyt fra Miradoren og ned til San Fernando

Asfaltbakken fra San Fernando og opp til Miradoren er en velkjent intervallbakke. Endelig har det kommet en skikkelig retur ned igjen slik at høydemetrene du har slitt for oppover kan nytes nedover. Stien nedover krysser bilveien et par steder og varierer fra enkel flytsti til middels krevende sti. Det er et par krevende passasjer og et par hopp undervei. Når du er nesten nede (passert Cementario / gravstedet i betong), anbefaler vi å følge stien rett øst for veien. Vel neden i San Fernando kan du stoppe i kiosken og kjøpe deg en velfortjent brus.

En del enkel flytsti på flere steder i løypa

Stien går i hovedsak parallelt med veien

 

Tur 3a: Grand Canyon med stiretur

Kanskje den vanligste terrengsykkelturen på Gran Canaria. Vårt forslag inneholder en klar forbedring sammenlignet med standardturene. Turen går i retning San Fernando. Herfra tar du grusveien i dalen ”Barranco Fataga”. Denne begynner flatt og forsiktig, men stiger mer mot slutten. Deretter er det holde en bredere grusvei som går inn og ut av dalene i omtrent samme høyde hele tiden.  De fleste sykler ned til Ayagaures demningen når de er lengst nord/vest på turen og tar deretter asfalt ned. Dette turforslaget gir deg sti og kjerrevei hele veien tilbake til byen ned Barranco Los Vincentes.

 

Tur 3b: Lik tur 3a, men her har vi lagt inn en sti på vei oppover gjennom litt bambusskog. Stein begynner veldig bra, men vær forberedt på at du må trille sykkelen 3-5 strekk på 50-100 meter om du ikke er svært god teknisk.

På vei oppover i "Grand Canyon"

Utsikt nedover dalen mot sjøen

 

Tur 4a: Stisykling ved Arguineguin

Det er 30-40 minutters lett asfaltsykling fra Maspalomas og bort til Arguineguin. Landskapet er forholdsvis goldt med mye stein og grus og lite grønt. Det er mange nordmenn og andre skandinaver i området som har gått opp mange fine stier som er morsomme å sykle på. Dette turforslaget inneholder en fin flytsti utfor på 5-6 kilometer. Legger du turen til andre stier, så vær oppmerksom på at det er veldig mye glass i området da fyllmasse som er kjørt ut inneholder glass. Vi kjørte slangeløst med guffe og det gikk bra.

Tur 4b: Varierte stier ved Arguineguin

På denne turen prøvde vi mange forskjellige stier i området. Mye gull, men også noen strekk som ikke havner på topp ti-lista. Vi kjørte opp til Norskeplassen og startet turen derfra.

Ikke de eneste nordmennene her

Gamle akvadukter blir upre flytstier

 

Tur 5: Rå stitur fra Cruz Grande ned til Palamitos Park

Denne turen startet med taxi opp til Fataga og deretter syklet vi asfalt opp til Cruz Grande (1200 moh) via San Bartalome, men det er mulig å tråkke asfalt fra sjøen og opp, eller å ta shuttle opp til San Bartalome eller Cruz Grande. Et annet alternativ som er litt triveligere er å sykle asfalt og grus opp til Chira, og deretter til Cruz Grande.

Fra Cruz Grande er det først et kort stykke på grusvei før du tar sti ut til høyre. Turen starter med noen fine serpentiner før det går vekselvis opp og ned mot vest mens du har god utsikt. Stien er middels vanskelig (blå). I det du får fin utsikt over Chira skal du ta til venstre ut på en sti som er noe mer krevende og tidvis eksponert. Denne stien er mer teknisk krevende (rød) og enkelte steder må du nok av for å passere områder som har rast ut. Etter en stund kommer du ut på en grusvei. Her fortsetter denne ruten videre på grusvei før du igjen kommer ut på en sti som etterhvert slynger seg ned noen krevende serpentiner slik at du kommer ut mellom Palamitos Park og Ayagaures. Et annet alternativ er å ta ned til venstre i krysset når du kommer ut på grusveien. Der går det en sti som er tilpasset endurosykling (rød/sort) ned mot en grusvei som fører ut til Ayagaures.

Chira i bakgrunnen

Flytsti på en vannledning som dessverre endte blind. Ikke en del av denne turen

 

Den mer eksponerte delen av turen. Stien er skåret inn i fjellsidene og enkelte steder har det gått ras, men det er enkelt å passere til fots, men krever litt guts å passere på sykkel.

 

Tur 6: El Diablo ned til Ayagaures

Vår tur startet ved demningen ved Ayagaures som vi kjørte bil til. Deretter syklet vi grusvei inn og ut av Canyonen bort til Arteara hvor vi tok en liten stisnutt det siste stykket. Stien var krevende, men inneholdt en del lokalhistorie. Ønsker du en raskere tur, fortsetter du grusveien til den treffer asfalten ovenfor Arteara. Fra Arteara og oppover klatret vi på asfalt. Ønsker du en stopp, er Fataga et hyggelig sted å stoppe.

Den siste klatringen oppover til turens høyeste punkt, Degollada de la Manzilla starter på grusvei som etterhvert går over på en krevende kjerrevei. Har du gått med saft i beina og teknikken på plass, greier du klatringen uten fot-i-sett. Lykke til.

Vel oppe på toppen er det litt sykling på grusvei før du kan starte en mange kilometers stitur ned til Ayagaures. El Diablo er litt over middels krevende (rød), men den er godt bygget og tilrettelagt. Mye fin utsikt og natur underveis nedover tilbake til Ayagaures. Vel nede kan du ta turen innom restauranten/cafeen.

På vei nedover El Diablo

 

Tur 7: San Bartolome - Chira 8-tall

Mye morsom sti utfor og klatringer på grus og en asfaltbakke. Starter med asfaltklatring opp til Cruz Grande. Stien fra Cruz Grande til Chira var en hyggelig nyhet for oss. Litt steinete og teknisk i starten, og deretter kul flyt helt ned til asfalten. Rundt Chira var det en fin blanding av grus og sti. Spesielt bra siste stykket til demningen. Fin grusklatring hvor du gjør unna 300 hm raskt opp fra Chira. Retur til Cruz Grande er en kjent knallsti i begge retninger, kanskje noe av det beste for de som orker kupert sti. Derfra og ned til SB er det bra steinlagt rock'n'roll sti. Noe grov brostein?


 

Siste stien ned mot San Bartolome er forseggjort med mye steinsetting

 

Tur 8: Stier fra toppen mot Cruz Tejeda, Tejeda og fra Pico til Cruz Grande

Startet med en solid asfaltklatring fra Ayacata og til forten av Pico. Første stistrekket begynte med en del løs stein/grus og grove dekk er en fordel. Deretter ble det mye innslag av bra flytsti og gliset var bredt. Ny lang asfaltklatring opp forbi Cruz de Tejeda. En liten gruskneik før et kobbel med morsomme stier utfor igjen. Igjen en blanding av superflyt på jordbunn og litt løst underlag, og noen ganger litt stein. Spesielt siste strekket ned til Tejeda var det mest steinete. Fra Tejede og opp til Cruz Grande var det bratt, men en iskald cola lokker på toppen. Nye 500 hm opp til Pico, men disse er slakkere. Fra Pico og ned til Cruz Grande er det knallsti. Litt løst i starten, men deretter mye fast jordbunn og fin flyt. Siste delen ned er steinlagt sti med flere serpentiner. Sykkelbart hele veien, og et par fotisett for Tone i de krappeste svingene. Kanskje den beste stien på GC som jeg har syklet.


 

Stien ned fra Pico byr på variert, utfordrende og fin sykling

Del innlegget