Blir blandeveissykkel den nye trenden?

Blir blandeveissykkel den nye trenden?

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Sykkel, Stikkord: ,

De siste årene har jeg truffet flere og flere syklister med bukkestyre i marka, underveis til jobben og på vinteren. Syklene er til forveksling lik en landeveissykkel, men dekkene er ikke drøyt 20 mm brede, men gjerne i overkant av 30 mm. Selv har jeg også blitt en blandeveissykkelentusiast. Det begynte høsten for 4 år siden med en sykkelkrossykkel.

For meg er en blandeveissykkel en sykkel som fungerer godt på landeveien, og den bryr seg ikke om veidekket er fin asfalt, grus eller et hullete veidekke i et av verdens rikeste land. Sykkelen trives godt på seterveier i fjellet eller skogsbilveier i marka. Har du lyst til å henge deg med på et sykkelkrossritt på høsten, håndterer sykkelen det også. De fleste syklene har skivebremser, plass til dekk opp mot 40 mm bredde, og en girutveksling som håndterer alt fra 50 km/t på landeveien til brattere klatringer på grus.

På våren setter jeg gjerne på 35 mm brede og solide dekk med fint mønster. De fungerer bra på grusveier og en landevei full av vinterens strøsand. Når veiene er feid og lappet og sommeren nærmer seg, legger jeg på racerdekk. På høsten setter jeg på litt mer knastede sykkelkrossdekk for bedre grep og for å være klar til å delta i et ritt eller to.

Noen av de enkle terrengrittene har også åpnet for bruk av sykler med bukkestyre, og det vil ikke forundre meg om flere og flere gjør det.

En blandeveissykkel fungerer ikke til stisykling, men trives du best på grusveier, er det et godt valg, og på landeveien er den raskere enn terrengsykkelen. Hydrauliske skivebremser gir god bremsekraft, men likevel opplever jeg at terrengsykkelen gir meg bedre kontroll i krevende situasjoner. På landeveien opplever jeg liten forskjell mellom en blandeveissykkel med racerdekk og en landeveissykkel, og for meg som mosjonist, ville den fungert godt i turritt også. Siden sykkelen har lettere utveksling enn en landeveissykkel, blir også sprangene mellom girene noe større. Det tyngste giret er også litt lettere (kan dreves om). Det betyr at utvekslingen ikke er tilpasset de med ambisjoner om å kjempe i toppen av sin klasse i turritt på landeveien.

Les mer om hydrauliske bremser på landeveissykler.

Vi har vært godt fornøyd med våre blandeveissykler. Blir din neste sykkel en blandeveissykkel?

Scott Addict Gravel 10 med 1x11 girutveksling

 

Del innlegget