Dyre karbonhjul kan repareres

Dyre karbonhjul kan repareres

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Sykkel, Tips, Stikkord: ,

Flere og flere mosjonister og aktive ryttere både i terrenget og på landeveien har sykler med felgringer av karbon. Fordelen er at hjulene blir stivere og lettere enn hjul med felgringer av aluminium, men får du gjennomslag i et asfalthull på landeveien, eller på en spiss stein i terrenget, hender det at felgen sprekker der hvor en aluminiumsfelg ville fått en kraftig bulk.

Mange ender opp med å kjøpe et helt nytt hjulsett, eller å bytte felg og bygge opp nytt hjul. I mange tilfeller er det mulig å reparere eksisterende felg til en mye lavere pris. Otto Jæger, mannen bak Jaeger Liteseat og fortsatt seilflybygger, har lang erfaring med reparasjon av karbonrammer og hjul. Siden 2010 har den hyggelige mannen på Strømmen reparert nærmere 1500 rammer og hjul. Vi har tatt en kort prat med Otto om reparasjon av karbonfelger.

Er det forskjell på hvilke typer felger du kan reparere?

- Jeg deler hjul inn i 4 kategorier; det er tubular (pariser) for landevei og terreng, og clincher (dekk og slange) for landevei og terreng. Tubular hjul for både terreng og landevei kan nesten alltid repareres. Et tilnærmet trekantaktig tverrsnitt er en godt egnet konstruksjon for å kunne utnytte karbonets egenskaper maksimalt. Både med tanke på vridning og spenst. Clincher er ikke en like god konstruksjon sett fra karbonets side. Den utstikkende felgkanten gir lite stivhet og styrke til konstruksjonen. Ved gjennomslag i asfalthull deformeres denne kanten ofte fullstendig. Terrengdekkets lave dekktrykk (typisk maks 1,5 - 2 bar), gjør at en rekonstruksjon av felgkanten enkelte ganger er mulig. Landeveisdekkets dekktrykk på opp mot 12 bar, gjør en rekonstruksjon av felgkanten nesten umulig.

Er det bare å sende deg et ødelagt hjul?

– For å vurdere om det er mulig å reparere, og hva det vil koste, må jeg alltid ha bilder av skaden i forkant. I tillegg må spennet på eikene reduseres for at ikke hjulet skal repareres med kast i felgen. Det kan kunden gjøre selv, eller så gjør jeg det. I etterkant av reparasjonen må hjulet strammes opp. Det anbefaler jeg å overlate til en hjulbygger/sportsbutikk.

Men husk at det er stor pågang gjennom sykkelsesongen, så har hjulet ditt en skade, får du reparert det kjappere nå før sesongen tar til for fullt avslutter den alltid blide Otto Jæger.

Mer informasjon om reparasjon av hjul og rammer finner du på www.jaeger-liteseat.no

Del innlegget