Følg veien til full makeover av Scott Spark 120 mm

Følg veien til full makeover av Scott Spark 120 mm

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Favoritter, Sykkel, Sykkelfreaken, Stikkord: ,

Etter to sesonger som min favorittsykkel, hadde min Scott Spark Ultimate med 130/120 mm vandring behov for litt TLC.

Etter målgang på Ultrabirken i 2019 venter den på en velfortjent vask. Sykkelen fungerer godt med både 27+ og 29 hjul.

Sparken er lett og kvikk nok for meg til rundbaneritt, ypperlig på tekniske maratonritt, og glimrende til høyfjellssykling og rask stisykling i marka. Det er høst og spørsmålet var om jeg skulle bestille ny sykkel, eller om favoritten fra 2018 skulle få en fullstendig overhaling. Med nypriser som en bra bruktbil, "feil farge" på neste års modell, et snev av miljøbevissthet og gleden over å pusle med et fysisk prosjekt, gikk jeg for full overhaling.

Første trinn er å demontere sykkelen

Etter en grundig vask startet arbeidet med å plukke sykkelen helt fra hverandre. Først strippet jeg rammen helt ned, tok ut kranklager, strømper mm.

Med unntak av hjulene representerer de to bildene nedenfor en hel sykkel;-)

Siden alt av lagre i rammen skulle byttes, demper overhales og lakken fikses, var det bare å fortsette å plukke rammen helt fra hverandre.

Trinn 2: Fikse lakken

Sparken hadde i utgangspunktet en tynn lakk med noen får logoer, og jeg ønsket at sykkelen skulle være svart med synlig karbonstruktur. Målsettingen var kun å pusse ned øverste lakklag hvor logene lå, og ikke komme ned på karbonen.

Jeg satset derfor på at det skulle gå med fint sandpapir og våtsliping. Brukte en eksenter maskin for rondeller, og startet med 1000 korning. Sannsynligvis kunne jeg begynt hakket grovere med 500. Brukte rondeller med skumplast på baksiden slik at de føyde seg etter ramma.

Testet først på bakramma. Begynte med 1000, deretter 2000 og til slutt 4000 korning. Viktig ikke å gå på for hardt, men følge med hele tiden og gi seg når logoer og riper var borte. Fulgte samme fremgangsmåte som når jeg fjerner riper i klarlakken på bilen. På bilen avslutter jeg med rubb og polish, men det gjorde jeg ikke på rammen siden jeg skulle legge på Invisiframe som beskyttelse etterpå.

Etter noen timer på bakramma med pussemaskin og håndsliping i kroker var den klar. En renslig jobb var det ikke med mye sprut av våtslipingen, men slipper støvet da 😉 Var fornøyd med resultatet.

Da var det bare å gå løs på frontrammen, og resultatet ble ikke noe dårligere der. Scott har vært gode til å legge karbonfiber i produksjonen av rammene.

Bold Scott Spark Ultimate

Virkelig fornøyd med resultatet, og nå gjenstår "bare" den hyggelige delen, oppbygging av sykkelen.

Trinn 3: Vi bygger opp sykkelen

Følg byggeprosessen trinn for trinn.

Nå er det bare den hyggelige jobben igjen med å sette sammen rene og fine deler.
Nye lagre presses på plass i rammen. God å ha skikkelig verktøy til jobben. Med nye lagre, nyoverhalt demper og ny lakk på sykkelen, er den som ny.
Alle bremseslanger og wire går innvendig i rammen. Gir et rent utseende og lengre varighet før wirerbytte. Eneste utfordringen er føringen til senkepinnen som får et lavpunkt ved kranklageret. Her kan kondens fryse om vinteren og pinnen blir krevende å bruke. Alle strømper får litt isolasjon for å slippe klapring inne i rammen.
Legger på folie fra Invisiframe på rammen. De har ferdige sett, og dette dekker så godt som hele rammen. Tåler veldig mye, og rammen holder seg som ny. Koster en drøy 1000 lapp og tar noen timer å legge pent på, men er verdt det synes jeg.
Liker du svart og karbon, er denne finishen helt innafor
Kjedestaget
Shimano XTR 9100 er ikke de aller letteste bremsene på markedet, men de er lette nok, bremser godt, gode å bruke og er driftssikre. I tillegg passer fargen godt til bygget.
Lizard Skins holker sitter godt på, er lette og gir godt grep. Syncros Fracier Sl styret er 740 mm bredt og mer enn lett nok. Styrken er i følge tester god nok til endurosykling.
XTR pedalene som kom i 2019 har litt større diameter på akslingen og mer robuste lagre. Shimano har de pedalene som jeg synes er lettest å komme inn og ut av, og med tilfredsstillende driftssikkerhet. Det finnes lettere, men sannsynligvis krever det mer vedlikehold.
Lett sete fra Tune som har holdt bra til rundbane, maraton og rask stisykling ett år så langt. Kindshock LEV Carbon Ci senkepinne på 100 mm. Har fungert godt ett år og er med videre etter en sesongoverhaling. Er den letteste justerbare setepinnen på markedet. Festet til rammen med en lett og rimelig seteklemme fra Scott/Syncros.
King Cage flaskeholderen i titan har vært med meg i mange år. Lett, men ikke lettest, og kostbar i innkjøp. Siden den holder i en evighet, er det verdt det. Dårlige alubolter er byttet med torx skivebolter for å være sikker på at flaskeholderen blir sittende.
Fox 34 SC 120 mm gaffel med custom klistremerker for å passe resten av rammen. Har fungert utrolig godt det året jeg har brukt den. Testvinner blant 120 mm gafler i tyske Bike Magazine. Ønsker du å tyne noen få gram til, er nye RS Sid 120 mm litt lettere, men det får dårligere score i røffe utforkjøringer.
Hjulsettet er vel omkring 5-6 år og har vært med på mye. Gamle Syntace MX nav som jeg har bygd om fra vanlig til boost. Lett å bytte lagre på når de blir slitne, og vekten ligger vel mellom DT190 og 240. Felgene er fra Light Bicycles og holder bra. Før jeg begynte å kjøre med dekkinnlegg, fikk bakfelgen litt juling, men det har karbondoktor Otto Jæger reparert, og det holder utmerket. Hjulsettet veier omkring 1200 gram.
Ny logo fra et trykkeri i Groruddalen. De med et blikk for detaljer ser sannsynligvis at det er en spacer mellom gaffel og styrerør. Her har jeg satt på en 15 mm spacer for å få litt bedre klaring under kranken.
Sluttresultatet. Overhalingen av 2018-modellen har gitt meg akkurat den sykkelen jeg ønsket meg. Det har vært mye rimeligere enn å kjøpe ny, og det har vært et trivelig prosjekt.
Del innlegget