Hvordan blir løypa på Ultrabirken i 2018?

Hvordan blir løypa på Ultrabirken i 2018?

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Lillehammer- og øyerfjellet, Ritt, Sykkel, Sykkelturer, Stikkord: ,

Hvis du skal sykle Ultrabirken, er det en fordel av ha vært litt i terrenget på forhånd. Det viktigste er ikke ha ha syklet løypa, men å bli vant til stiene i Ultraland. I tillegg er jo en turhelg til fjells på Nordseter, Sjusjøen eller Øyer en super opplevelse i seg selv.

Løypa annonseres mandagen før rittet, men med utgangspunkt i hvilke fjelltopper vi skal over, hvor matstasjonene er lagt, og bilder fra løypa, har jeg laget et alternativ. Helt galt tror jeg ikke alternativet er, men det er mange mulige stier, og noe bom har jeg nok sikkert. Om ikke annet er dette også en fin tur, og du får trent litt i terrenget og trukket frisk fjelluft. Supert om andre kan komme opp med alternativer.

Du kan laste ned gps spor nederst i artikkelen.

Forutsetninger for forslaget

Løypelegger har skrevet at vi ikke skal sykle over Nevelfjell. I en teaser fra Birken står det at vi skal innom Reinsfjell, Hitfjell, Kriksfjell og Lunken.

I løypebeskrivelsen står det at det er matstasjoner på:
- Nysetra v/Melsjøen på 23 km,
- Sjøsætra på 43 og 49 km (her har jeg bevisst brukt Sjøsætra og ikke Øvre Moksjøen ved Lie-Hornsjø veien for da antar jeg at arrangøren ville skrevet det)
- Elgåsen på 68 km
- Natrudstilen på 88 km
- Mål på 112 km

For å komme til Natrudstilen må vi krysse Birkebeinerrittet. Det antar jeg at vi gjør medstrøms. Alt annet er krevende 😉

Puljestarten er lagt om i år med lengre tid mellom puljene. I tillegg er det mattestart for pulje 2 og senere. Seedingansvarlig oppfordrer oss til å benytte muligheten til å utsette starten litt. Det betyr nok at det er kort tid til første sti. I motsatt fall ville det vært en fordel å ligge i en stor pulje som en biesverm.

Forslag til løype

Pellestova-Nysetra (0-23 km)

Som i 2017 starter vi på Pellestova, og det er rett til fjells. Det er ikke mange motbakker i nærheten, og siden vi ikke skal opp på Nevelfjell, antar jeg vi sykler opp på Hafjell fra vest. Der er det sti og  en kjerrevei som er bred, og feltet blir noe strukket. Deretter er det fin sti ned til Pellestova og videre til Malmtjønn hvor et bilde fra løypelegger er tatt.

Malmtjønn rett etter Pellestova. En ny bu er laget ved vannet i år. (foto arrangøren)

Etter en herlig sti ned til Malmtjønn går turen opp over klassikeren Reinsfjell og ned en morsom og litt krevende nedkjøring mot Kriksvika ved Reinsvann. Deretter er det grus frem til Nevelvann med unntak av en liten stisnutt ved Ytre Reina. Ved Nevelvann tar vi av mot venstre mot Løvsåsen. Det begynner med fin flytsti, men etter å ha passert et hyttetun samt rundt Rautjern er det litt mere krevende. De fleste må nok spandere et fotisett her. Vel oppe på ryggen ovenfor Nordseter bærer det i retning Lunkefjell på fin sti. Den siste kneiken opp er krevende, og kudos til den som forserer den store steinen i bunn uten å sette ned beinet. Vel opp er det verdt å se på utsikten før vi sykler på en middels krevende og fin sti mot Nordseterfjell og tilbake til Løvsåsen. Nå kommer et stykke mot matstasjon på Nysetra som veksler mellom superflyt, knot og en kneik de fleste nok må trille opp.

Antar dette bildet er av den fine flyten det siste stykket mot Nysetra (foto: arrangøren)

Nysetra-Sjøsætra (23-46 km)

Etter matstasjonen kan vi spise i fred og ro mens vi sykler på grus langs Melsjøen.

Vi sykler på grus langs Melsjøen (foto: arrangøren)

Det er godt å få litt grus noen få kilometre nå før vi gyver løs på stigningen opp til Melsjøhøgda. Først på grus, deretter enkel sti før det er litt krevende med stein. Med friske bein er det mulig, men etter 30 kilometer blir det nok litt trilling her på de fleste. Deretter er det bratt ned fra høgda og litt kupert før vi er ved Snultra.

Utsikt fra Akksjøknappen? mot Agntjern ved Snultra (foto: arrangøren)

Ved Snultra rekker du et par slurker fra flaska på grusen før det blir over den legendariske Svaråsen hvor en stor stein ligger gjemt bak et grantre. Deretter blir det igjen et kort grusstrekk før vi begynner på klatringen opp til Kriksfjell. Skal vi virkelig helt over Kriksfjell, kommer den siste kneika til å svi i låra. En alternativ trase er opp på foten av Kriksfjell, og ta sti mot nord og deretter vest mot Hitfjell før vi starter på klatringen opp til Hitfjell som vi har hatt så mange ganger før. Den begynner med fine klopper før det drar seg til, og når du tror du er på toppen, er det fortsatt igjen en lang slakk stigning. Belønningen er en superflyt i verdenstoppen kombinert med utsikt mot Jotunheimen på veien ned mot Hita. Velg rett spor siste 10 metrene så du ikke går på tryne ned på veien. Nå har du et par kilometer med grus frem til Sjøsætra.

Sjøsætra-Sjøsætra (43-49 km)

Her antar jeg det blir en nydelig runde på smalsti på Sjøsæterfjell og Snauskallen. Her er ikke GPS-ruten jeg har laget helt nøyaktig da Strava routebuilder ikke var helt medgjørlig. Se på www.mtbmap.no og velg de beste stiene.

Smalsti mellom Sjøsæterfjell og Snauskallen (foto: privat)

 

Sjøsætra-Elgåsen (49-68 km)

Vi har nå det strekket med mest grusvei foran oss med unntak av siste strekket mot mål. Jeg antar det først er litt sti frem til Lie-Hornsjøveien og at vi følger kjerreveien langs denne frem til Hornsjø. Nord for kjerreveien går det en sti med et stort potensial hvor deler tidligere har vært en natursti, men denne rekker neppe arrangøren å rydde før rittet da det er en stor jobb. En gang håper jeg den kommer frem i dagen igjen. Fra Hornsjø og nesten ned til Hynna og videre mot Rosinbakken er det rimelig bra sti. Det siste strekket har Elgåsen og Akksjøen vel utbedret nå i sommer. Ultrabirken har gått motsatt vei et par ganger. Da var det første stipartiet etter at vi hadde dunket grus helt fra Rena.

Utbedret sti mellom Rosinbakken og Hynna (foto: Elgåsen, Aksjøen og Kuåsen Velforening)

Elgåsen-Natrudstilen (68-88 km)

Har antar jeg at vi kommer til å sykle samme rute som i 2017 over Kuåsen, Gjesbusåsen, Snørvillen, Mostefjell og Sollifjell. Over SMS er det en god blanding av flyt, teknisk sykling og noe trilling i motbakkene. Ned fra Sollifjell er det mye store stein, og jeg anbefaler dere om å ta det rolig siden kroppen er rimelig sliten på dette tidspunktet.

Røft underlag ned fra Sollifjell. De fleste gikk litt her i 2017

Deretter er det en klatring som svir opp til Brannhytta på Natrudstilen før det er ned slalåmbakken og til matstasjonen. Dette var sannsynligvis den siste krevende stigningen.

Natrudstilen-mål (88-112 km)

I fjor tok vi en stirunde ut fra Natrudstilen. Den fikk en blandet mottagelse. I forhold til kilometeranslaget er det ikke rom for den i år tror jeg, men ryktene sier at den er utbedret og har blitt morsommere. Absolutt verdt å prøve om du er på de kanter.

Ut fra Natrudstilen antar jeg at det blir mye grus og asfalt som i fjor og at vi kobler oss på den ordinære birkebeinertraseen etter hvert. Ved Nord-Mesna svinger vi nok av som i fjor, og det blir spennende å se om vi følger de krevende stiene mot Birkebeiner skistadion som i fjor, eller om vi tar kjerreveien lengre mot syd som vi har hatt tidligere år. Jeg er åpen for begge deler, og tenker deg er greit med noen utfordringer mot slutten. Jeg antar imidlertid at rundbaneløypa fra NM blir droppet i år. Like før balettbakken kobler vi oss på den ordinære birken og følger med denne innover mot mål. Eller kanskje vi får avslutte med elitetraseen det siste stykket?

Om dette blir ruta eller ikke, det vet jeg ikke. Jeg kjenner ikke noe mer av turen enn dere alle kan lese på nettsidene til birken og facebooksiden deres.

Samme hva er jeg sikker på at Ultrabirken blir en suveren tur til fjells i godt lag. Like sikkert er det at vi kommer til å glise over fete stier, banne over crux og kjenne svien i låra. Men det er sånn en Ultrabirkebeiner skal være.

Last ned GPS spor til antatt rute.

Meld dere på, og lykke til over fjellet!

Del innlegget