Miljøvennlig pedalvedlikehold som sparer penger og gir mestringsfølelse

Miljøvennlig pedalvedlikehold som sparer penger og gir mestringsfølelse

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Sykkel, Tips, Stikkord: , , ,

Etter et par sesonger med røff terrengsykling hvor pedalene har slått en del ned i bakken, blir det ofte litt slark i akslingen. Fortvil ikke, det er ikke grunn til å kjøpe nye.

Fordelen med Shimanopedalene, er at de i utgangspunktet har god levetid. I tillegg er de mulige å vedlikeholde, noe som ikke er en selvfølge med alle pedalene på markedet. Erfaringsmessig holder Shimano sine XT pedaler lenger enn XTR pedalene før vedlikehold er nødvendig.

Litt tålmodighet, en unbraco, et par fastnøkler, litt fett og eventuelt noen nye kuler, så får du så godt som nye pedaler igjen. Fett og kuler koster under 100 kroner mens et par nye XTR pedaler koster godt over 1000 kroner. I tillegg mange penger spart, sparer du kloden vår for litt utslipp, og du får en god porsjon mestringsfølelse på kjøpet.

Med tre aktive syklister i familien og flere sykler, blir det noen pedaler. Selv uten slark i pedalene, kan det være verdt å smøre opp pedalene med fett en gang i sesongen. Er det litt slark, lønner det seg å etterstramme. Er kulene rustne, eller det er mye slark, må nok kulene byttes.

Noen ganger blir jeg ikke kvitt all slarken, og da blir pedalene degradert til jobbsykkelen til de blir utslitt og er klare for gjenvinning.

To par pedaler er vedlikeholdt mens tre par venter på overhaling

I videoen nedenfor gir ParkTool dere en kjapp innføring i hvordan vedlikeholdet utføres. På nye XT og XTR pedaler trengs det heller ikke noe spesialverktøy.

Del innlegget