Rimelig, godt og driftssikkert lys fra Magicshine

Rimelig, godt og driftssikkert lys fra Magicshine

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Sykkel, Tester, Tips, Stikkord: , ,

En vinterdag for snaut 25 år siden hadde jeg akkurat hentet min nye halogenlykt med 10 og 20 watts pærer på Posten. Et 9 Ah timers NiCd batteri ga lys i 4 timer på laveste effekt og 2 timer på høyeste. Selv om hodebøylen minnet om et mildt torturinstrument og batteriet på 1,5 kg ga lett slagside om batterivesten hang skeivt, var opplevelsen ved å ha med seg sin egen lysløype hvor som helst på ski, helt rå. Husket jeg å sette batteriet på lading i tide, fikk det sine 15 timer, og var klart for ny økt neste dag.

Senere kom HID-lyktene (High Density Charge). De lyste utrolig bra. Som stisykkelentusiast var det bare å slanke lommeboken for å få seg en slik lykt. Prisen var jo som 4 skikkelige orienteringslykter, men så fikk den til gjengjeld min kjære gamle halogenlykt til å virke som en fjøslykt. Med NiMh batteri, var også batterivekten halvert i forhold til hva tilfelle var på min første halogenlykt.

For ti år siden kom LED lyktene for alvor på markedet og i løpet av kort tid var halogenlyktene nesten borte. Etter det har lyktene blitt lettere og rimeligere samtidig som lysstyrken har økt. I dag er LED-lykter allemannseie.

I høst og vinter har vi testet en lykt fra Magicshine (MS 628C inkl baklykt) som har oppgitt en lysstyrke på 3200 lumens. Dette er nok et vel optimistisk anslag, men lykten lyser meget godt. Den egner seg til jobbpendling, sykling på grusveier, løping og langrenn. Til stisykling er det en super lykt i kombinasjon med en annen lykt på styret eller hjelmen. Fire faste programmer på frontlykten gir god allsidighet, og du kan tilpasse lysstyrken etter behov, og dermed spare strøm. Med en app fra Magicshine kan du programmere frontlyktens lysprogrammer. Dersom frontlykten blir for varm under bruk, senker den selv lysstyrken for å forhindre skader.

Lyktehodet veier 90 gram, og er lett i forholdt til lysstyrken, og fungerer godt både på sykkelhjelm og til løping. Hodebåndet er enkelt og greit, men løper du mye, ville jeg valgt et kraftigere hodebånd.

Det følger også med baklykt og trådløs fjernkontroll for begge lykter. To batterier, lader og ladekabel inkludert. Det lille batteriet er til baklykten og det store til frontlykten. Batteriene kan lades via USB og du kan lade USB-enheter fra batteriene. Batteri til fronlykten er på 7,2V og 5200 mAh. Ladetid er omkring 5 timer og brukstid på full lysstyrke er en time. På lavere lysstyrke er varigheten mye lengre. En time på full lysstyrke er litt lite. Her skulle jeg ønske at de hadde lagt ved et kraftigere batteri.
Lyktene festes med o-ring (strikk) i gummi.

Baklykten har to blinkfunksjoner og konstant, og egen batteripakke medfølger til denne. Personlig foretrekker jeg baklykter med integrert batteri da det er en ting mindre å feste på sykkel eller hjelm.

Magicshine MS 628C er utvilsomt mye lykt for 1499 kroner, men kraften på lykten og batteriet står ikke helt i stil. Går du mye på ski eller driver med aktivitet som ikke trenger en så kraftig lykt, ville jeg heller valgt Magicshine MS-606 med 1600 lumens. Da får du litt svakere lys, men likevel mer enn nok, 2,5 timers lystid på full styrke, et lettere lyktehode og et lettere batteri til omkring halve prisen. Trenger du kraftig lys til stisykling, grussykling i høy fart eller andre aktiviteter, er det bedre å velge MS-628 uten baklykt. Da får du samme frontlykten på 3200 lumen, men med en større batteribakke som gir deg drøyt to timer på full lysstyrke til 1299 kr.

Del innlegget