Var du en av dem som satte sykkelen uvasket rett i boden etter den siste sykkelturen, eller sågar etter Birkebeinerrittet, anbefaler vi å ta en liten sjekk før den settes bort for vinteren. De smarte tar sykkelsjekken på høsten, om det er noe som må gjøres, slipper du lang kø på verkstedet til våren.
Det første du bør gjøre er å vaske sykkelen. Jeg bruker kaldt vann, Zalo og en kost kjøpt på Biltema. Til kjede og tannhjul funker det også bra med litt ufortynnet Zalo på en oppvaskkost. Har du brukt tykk olje på kjedet, kan det hende du bør bruke rensemidler. Etter sykkelvasken anbefaler jeg at du sjekker:
- - Ramme, styre og stem er hele uten sprekker og setet kan justeres opp og ned (husk fett på setepinnen om du har metallramme og –pinne). Ikke bruk fett på setepinner i karbonrammer.
- - Bremser lett uten svampete følelse i hendelen om du har hydraulisk skivebrems. Svampete følelse tyder på luft i bremsevæsken. Er du ikke øvet anbefaler jeg å la et verksted fikse det.
- - Tilstrekkelig med belegg på bremseklosser og rette skiver. På skivebremser holder det med en halv millimeter belegg.
- - Rette hjul uten slark i eiker og lagre, og hele felger. Har du karbonfelger, ta en ekstra titt etter sprekker.
Dekk og slanger er hele og uten sprekker. Er det nok mønster igjen på dekkene? - - Girer lett og presist uten mye motstand i wirene, og wirene er hele uten frynser. Er det tungt å gire, bør nok wire og kabelstrømpe byttes.
- - Kjede er smurt og tannhjul er hele. Har tannhjulene spisse ”tinder”, enten på bakgiret, kranken eller kassetten, og giringen er upresis tross nye wirer og strømper, kan det være tid for å bytte dette. Ofte er det en fordel å bytte kjede, krankdrev og kassett samtidig siden de er slitt til hverandre. Bytter du kun en eller to av delene, kan kjedet begynne å hoppe når du trår til. Har du en slitasjemåler for kjede, kan du følge med selv når det er på tide å bytte.
- - Krank, pedaler og styre går greit rundt og uten motstand i lager (du kjenner det hakker litt om det er rustent).
- - Demperen glir greit uten mye motstand
Ønsker du å fikse og justere selv, men mangler kunnskapen, gir ”Mekkeboka” av Rasmus Leiro god veiledning. Denne selges blant annet av Syklistenes Landsforening (www.syklistene.no). I motsatt fall er tiden inne for å få levert sykkelen på et verksted, og nå på høsten er det lite kø.
Da er det bare å glede seg til våren. Overhalt sykkel er nesten som å få ny.