For tre år siden lanserte Sram sin Eagle gruppe med 12 drev bak og en kassett så stor som en suppetallerken - et uvant syn i starten. Eagle med et spenn fra 10 til 50 tenner bak har gitt de aller fleste rytterne et stort nok spenn i utvekslingen slik at det har holdt med ett drev foran. Fra 2017 har nesten alle toppmodeller kommet med Sram Eagle. Rimeligere modeller var fortsatt utstyrt med 2-delte kranker eller med kassetter bak med dårligere spenn, for eksempel fra 11-46 (Shimano XT) eller 10-42 (rimeligere Sram grupper).
I fjor begynte det å dukke opp sykler i rimeligere prisklasser med Sram GX Eagle, og i år har Sram kommet med Sram NX Eagle som er en enda rimeligere gruppe, men fortsatt med 12-delt kassett bak.
Prisen på en Sram XX eller XO Eagle gruppe har på nett vært 12-13000 kroner, og sykler med slikt utstyr har vært svært kostbare. En Sram GX Eagle koster godt under halvparten, og vi har sett gruppen til under 5000 kroner på nett i Norge. Sykler med Sram GX Eagle får du også mye lavere i pris, og grunnlaget for 12-delt giring til de fleste mosjonistene er oppnåelig.
Det siste året har vi brukt de forskjellige Eagle gruppene om hverandre, og funksjonelt opplever vi ikke at GX Eagle står noe tilbake for sine vesentlig dyrere brødre. Giringen fungerer like godt, og vi har ikke merket noen forskjell over tid. Like silkemyk giring som Shimano har imidlertid ingen av gruppene.
Den mest opplagte forskjellen mellom GX og XO/XX er vekten. Som tabellen viser, er vektforskjellen 260 gram til XO og 300 gram til XX. Krank og kassett står for hoveddelen av denne forskjellen. Slitestyrken til XO og XX kjedet og kassetten er meget bra. Om Sram har valgt å bruke en like slitesterk legering i sin GX gruppe har vi ikke fått testet på en pålitelig måte.
NX gruppen som ble lansert i forkant av denne sesongen, koster omkring 3500 kroner på nett. Vi har ikke fått testet denne ennå, men den har blitt godt mottatt i internasjonal sykkelpresse. Her får du 12 gir til en rimelig penge. Det er også den første Eagle gruppen som er "godkjent" til bruk på el-sykkel. Vekten er vesentlig høyere enn for GX Eagle, men den viktigste forskjellen er utvekslingen. Kassetten er laget for å sitte på et vanlig Shimano boss. Det betyr at det tyngste (minste tannhjulet) har 11 tenner fremfor 10. Det letteste (største tannhjulet) har 50 tenner som sine brødre. Dette betyr at utvekslingen er 455% mot 500%. Forskjellen mellom det tyngste og letteste giret er dermed mindre. Hvis du liker både å sykle raskt på grus og tråkle deg opp bratte bakker på sti, anbefaler jeg en kassett med 500% spenn.