Sykkel- og badeferie på Gran Canaria

Sykkel- og badeferie på Gran Canaria

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Sykkel, Sykkelturer, Utlandet, Stikkord: ,

Familieidyll med bading, sol og sykling, eller en herlig treningsleir kun 5 timers flytur fra Norge. Gran Canaria er en av de sju større øyene som utgjør Kanariøyene. De andre er Tenerife, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura og El Hierro. Øygruppen ligger i Atlanterhavet utenfor Afrikas nordvestlige kyst og er en del av det afrikanske kontinentet. Politisk og kulturelt regnes de som en del av Europa siden øygruppen er en del av Spania.

Kanariøyene ble tidlig et populært mål for charterturister fra Skandinavia med flyvninger allerede fra siste del av 50-tallet.

Gran Canaria har snaut 800 000 innbyggere, og noen millioner besøkende hvert år. Det gjør turistnæringen til øyas viktigste. De fleste søker sol, strender og festing, men øya er også godt egnet for golf, vandring og ikke minst sykling.

Klimaet er behagelig i det norske vinterhalvåret og passer veldig godt for en kombinasjon av aktiv ferie og bading. Her kan far og barna ligge på stranden eller ved bassenget mens mor er ute og sykler – eller omvendt, eller ta med hele familien på tur. Akkurat dette gjør Kanariøyene mer ideelle til kombinerte turer i vinterhalvåret enn øyene i Middelhavet hvor en må ut i mai måned før det garanteres badetemperaturer. Noen måneder rundt nyttårstider kan det imidlertid være litt kjølig hvis hensikten kun er badeferie. For familier er det flere attraksjoner som blant annet fuglepark, ridning og badeland.

Mer informasjon finner du på den offisielle turistinformasjonen på flere språk: www.grancanaria.com.

Reise og bolig

Flytiden fra Gardermoen er omkring 5,5 timer og tidsforskjellen er bare 1 time. Det gjør øygruppen til et overkommelig reisemål. Du kan enten kjøpe flyreise og bolig hver for seg, eller du kan ta det som en pakkereise. Prisene varierer avhengig av sesong og når du bestiller. Velger du å være din egen turoperatør, er det enkelt med bruk av booking.com og airbnb.com.

De best egnede områdene for sol- og sykkelferie er på sørspissen i områdene omkring sanddynene på Maspalomas og vestover mot Arguineguin. Den østlige delen av Playa Ingles og videre mot San Augustin har i hovedsak hoteller og mer ungdomsliv. Den vestlige delen av Playa Ingles og vestover mot Maspalomas har flere områder med bungalower og lavere party-faktor (NB! unntak i begge retninger).

På to hjul

Fra sydspissen av Gran Canaria har du et godt utgangspunkt for flere fine sykkelturer både på racer og terrengsykkel. Det er mulighet for noen turer i flatt terreng, men nede ved kysten er det tørt og vegetasjonen skrinn. Legger du turene innover i dalene og oppover i høyden kommer du til hyggelige landsbyer, frodig vegetasjon og høye fine pinjetrær (furulignende). Husk at det gjerne er kjøligere i høyden og våtere i nord. Forskjellen mellom sanddynene på Maspalomas og toppen på 1900 moh kan i verste fall være 15 grader om du er uheldig med været.

Tross sydlandsk temperament på bilkjøringen og mange svingete veier, er bilistene mer hensynsfulle enn hjemme i Norge.

Finne frem

Det enkleste er reise med noen som har vært der før eller være med på guidede turer. Free Motion på Maspalomas arrangerer guidede turer daglig for både terrengsykling og landevei, og har også norske guider. Med et bra kart og en GPS er du også godt skodd for å ta turer på egenhånd. Min erfaring er at Kompass sitt kart over Gran Canaria er det beste. Kartet finner du på www.kompass.de, og de koster omkring 100-lappen.

Papirkart i 1:50000, ISBN: 9783854911142. Det er detaljrikt, rimelig og har inntegnede forslag til både fot- og sykkelturer. Sykler du i terrenget på stier og grusveier er det utrolig effektivt å legge inn ruten i GPSen på forhånd, så slipper du å bruke tid på kartlesing i alle kryss. Ruter med GPS spor finner du blant annet på Free Motion sine nettsider, på bernhansen.com, eller du kan tegne dine egen ved hjalp av Route Builder i Strava.

Leie eller egen sykkel

Du kan enten ta med egen sykkel eller du kan leie på Gran Canaria. Ønsker du å leie, er www.free-motion.net på Playa Ingles et godt alternativ. De har godt utvalg i terrengsykler og racere. Bestill før du reiser nedover, og ta gjerne med egne pedaler.

Ønsker du å ta med egen sykkel, anbefaler vi å velge en med god polstring. Et godt alternativ er Evoc sin koffert. Det finnes også mulighet for å leie koffert. Myke bagger/poser anbefales ikke. Det er dessverre mange eksempler på skadede sykler ved bruk av disse. Da er en pappeske som syklene fraktes i en tryggere løsning selv om det krever litt mer av pakkingen.

Les mer om pakking av sykkelkoffert her.

Sykkel i koffert/bag går som spesialbagasje på flyet.

Landevei

Med racer kan du benytte de fleste asfalterte veiene på øya, og du har en utrolig rekkevidde. Hold deg imidlertid unna motorveiene.

Forslag til seks bra landeveisturer i asfaltparadis.

Terrengsykkel

Med terrengsykkel er ikke rekkevidden fullt så stor som med racer, men til gjengjeld får du muligheten til å boltre deg på lite trafikkerte grusveier, kjerreveier og vandrestier. Er du i det late hjørnet, kan du også få sykkeltransport opp til San Bartolomé eller helt til topps for å spare 900-1900 høydemeter.

Våre favoritturer i terrenget.

Del innlegget