Sykkeltrening i cyberspace

Sykkeltrening i cyberspace

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Nyheter, Sykkel, Tips, Stikkord: , , ,

Med wattruller og bredbånd så godt som overalt har virtuelle online treningsprogrammer tatt helt av. Et av de mest utbredte er Zwift, som har flere noen tusen brukere pålogget til enhver tid. Vi har tatt en prat med terrengsyklisten Torjus Bern Hansen som har brukt programmet siden det var helt i oppstarten.

Blant en del syklister har det blitt nesten like populært å zwifte som å sykle ute. Kan du fortelle du fortelle om hva Zwift er for noe?

- Zwift er en blanding av et treningsverktøy og et multiplayer online spill. Det er en virtuell verden du kan sykle rundt i når du ikke har tid til å kle på deg for å sykle ute, det regner eller er snø ute, eller du har trafikkerte veier der du bor. Inne på Zwift kan du sykle rundt med mange hundre andre i sanntid. Her arrangeres det gruppeturer, konkurranser og strukturerte treningsøkter i fellesskap. Du kan også kjøre økter du lager selv, eller noen av som ligger i det rikholdige biblioteket.

2016-11-29_1116000_clean

Hvordan er utvalget av løyper?

- Den virtuelle verdenen i Zwift er delt i tre geografiske deler. To av delene er løyper som faktisk finnes i virkeligheten. Det er VM løypa i Richmond fra 2015 og Prudential Ride løypa i London. Den siste delen er den største, og er en virtuell øy som kalles for Watopia. Her er det i hovedsak seks forskjellige «runder» som du kan kombinere avhengig av hvor langt du vil sykle, og hvor mye bakker du vil ha. Det er en «fjellklatring» på ca 500 høydemeter som tar omkring 25 minutter, en flat runde på ca 10-12min i rittfart, og en kupert runde på ca 10-12min i rittfart. I tillegg kom det nå en nyutvidelse på løypenettet som inkluderer en ny vulkanøy, med en flat og en kupert løype. Mulighetene er med andre ord mange når det gjelder løypevalg. Du kan sykle hvilken retning og hvilken løypekombinasjon du vil, ved å bruke piltastene i kryssene. I tillegg vet jeg at Zwift har vært i dialog med VM Bergen 2017, så det blir spennende å se om det dukker opp norske omgivelser også.

Zwift ble startet opp for to år siden. Det har vært en enorm utvikling siden den gang. Grafikken blir stadig bedre, løypenettet utvides, nye moduler og treningsverktøy implementeres i spillet. Mye av dette skjer gjennom at Zwift lytter til sine brukermasser, slik at vi som bruker Zwift faktisk er med på å utvikle det videre med våre tilbakemeldinger og ønsker.

Når bruker du Zwift, og hva er dine favorittøkter?

- Jeg liker å kjøre mine egne forhåndsprogrammerte hardøkter, og favorittene er 6*10min terskel og 12*4min rykktrening. Her styrer Zwift wattrullen min, slik at det eneste jeg trenger å tenke på er å tråkke pedalene rundt. I tillegg så er jeg veldig fan av å sykle ritt på Zwift. Da får jeg virkelig pushet meg siden deltagerne er folk som er profesjonelle syklister, nasjonale mestere tidligere verdensmestere, og helt vanlige mosjonister. Uansett nivå så har du noen å kjempe mot.

Du bor tidvis i Trondheim og har startet på sivilingeniørstudiet. Der er vel terrengsykkelmiljøet smalere enn på Østlandet og det er begrenset hva du kan få av matching på trening. Har Zwift vært til hjelp?

- Å sykle ritt på Zwift gir meg jeg veldig mye på matchingen. Her får jeg virkelig pushet meg selv, og jeg pleier ofte å sette nye wattrekorder når jeg sykler rittene. Rittdynamikken er tilnærmet helt lik som når man sykler ritt ute, så man får trent på konkurransesituasjonen også. Det varierer også hvilke løyper som brukes i de forskjellige rittene, så uansett hva slags type rytter man er, så vil man finne et ritt som passer sine egenskaper. Rittene gir meg også den visuelle stimulansen jeg trenger for å gi det lille ekstra. Men jeg må passe på så jeg ikke kjører for mange ritt heller, for da blir det fort litt for høy belastning. Derfor kjører jeg mange egenprogrammerte hardøkter for å få trent kontrollert med høy intensitet.

rich_group (5)

Hvor mye koster det å bruke Zwift, og hva slags utstyr trenger en som ønsker å prøve?

- Zwift koster 10 dollar i måneden. I tillegg kommer kostnad for utstyr. Man trenger en mid-range pc (noe de fleste har). Og hvis man vil kjøre et enkelt oppsett og ikke vil bruke mye penger, så holder det med en sykkel, en rulle, og en fart- og kadensmåler. Da vil Zwift basert på din fart og kadens regne ut en estimert watt, slik at du kan sykle rundt i den virtuelle sykkelverdenen. I tillegg trenger du en Ant+ usb stick eller Bluetooth for kommunikasjon mellom kadens- og fartsmålereren og Zwift. På Zwift.com finner du det en mer detaljert beskrivelse. Hvis du virkelig vil utnytte Zwift for hva det er, så trenger du en smart wattrulle. Da vil rulla justeres etter terrenget, og du kan kjøre intervalløktene på Zwift, mens watten styres av den forhåndsprogrammerte økta.

30min FTP test

Del innlegget