Du tror det ikke før du har prøvd det. Med Tacx Neo smart trainer (wattrulle) har vi syklet turer i virtuelle løyper, og opplevd overbevisende virkelighetstro sykkelopplevelse. At det ble tyngre å sykle oppover og at det rullet lett forventet vi, men at brostein og trebruer kunne simuleres var en positiv overraskelse.
Tacx Neo er en «smart trainer» - en rulle som måler watt og som lar deg eller programvare på PCen din regulere motstanden. Den har «direct drive», som betyr at du tar av bakhjulet og kobler kjedet direkte på kassetten på rulla. Det er heller ingen belter eller annet som overfører kraften fra kassetten på rulla til der watten måles. Neo kommuniserer watt, hastighet og kadens med andre enheter over standardiserte grensesnitt som ANT+, ANT+ - FEC eller Bluetooth smart. Dette gjør at man kan bruke tredjepartsprogrammer som Zwift, Trainerroad eller Tacx sin egen mobilapp til å styre watten på rulla. Her kan man også forhåndsprogrammere hele økter som styrer rulla.
Vekten på Tacx Neo er omkring 21 kg, og rulla er bygd svært solid. Det er mange kilo, men det gir rulla en stabilitet og robusthet som er grei å ha når man skal tråkke skikkelig til på rulla. Til sammenlikning så veier Wahoo Kickr (også en smart direct drive rulle) omtrent det samme. Det Tacx har gjort med Neo, er at de har bygget inn en sideveis fleks i rulla som skal gjøre det litt mer realistisk når man sitter inne på vinteren og tråkker. Vi har syklet flerfoldige timer på denne rulla, både rolig og hardt, og vi er enige i at det gir en litt bedre tilnærming til følelsen av å sykle ute enn om den hadde vært helt stiv sideveis. En slik fleks har vi ikke opplevd på tilsvarende ruller.
På grunn av dens unike design uten bevegelige deler som overfører kraften fra sykkelen til der watten måles, så er det ingen kalibreringsbehov. Da slipper du å huske på å kalibrere rulla. Det er bare sette seg på rulla og begynne å tråkke uten å ofre en tanke på om wattmålingen er den samme som forrige gang, for det er den.
Tacx Neo er som alle andre «smart-trainers» på markedet kompatibel med alle tredjepartsapper som bruker de samme standardiserte overføringsprotokollene som Neo. Dette åpner opp for mange ulike måter å kjøre rulleøktene på. Vår soleklare favoritt er å koble rulla opp mot den virtuelle sykkelverdenen Zwift, for å enten sykle en rolig tur med mange andre i sanntid, sykle ritt, eller en strukturert intervalløkt. Men det vi kanskje synes er det kuleste med rulla er at den kan simulere ulike typer underlag, som asfalt, brostein, trebruer og grusvei (det støver ikke). Dette gjør rulla ved at den justerer motstanden i tråkket mange ganger i sekundet, slik at den simulerer de ulike underlagene på en super-realistisk måte. Rulla kan også simulere nedoverbakker ved at den har en motor som driver rulla rundt i samme hastighet som du sykler ned en bakke. Disse simuleringene av underlag og nedoverbakker kjenner ikke vi til at noen andre ruller på markedet har i dag.
Lavt støynivå er en annen viktig faktor med ruller. Rullene med høyest støynivå er de hvor du setter hjulet (med dekk) på rullens valse. Direct-drive som Neo og Kickr produserer som oftest mye mindre støy enn disse. Men likevel så kan det være et betydelig støynivå. Vi har et par Wahoo Kickr ruller i huset som vi har brukt siden 2014, og selv om disse er relativt stillegående sammenlignet med andre ruller, så ville jeg ikke klart å sove hvis noen syklet på rulla utenfor soverommet mitt. Tacx Neo derimot er så stillegående at det eneste man hører er drivverket og at man puster og peser. Rulla er nærmest lydløs, og er uten tvil den mest stillegående rulla vi har prøvd.
En sentral egenskap for en wattrulle er hvor nøyaktig wattmålingen er, og ikke minst at den viser det samme fra gang til gang. Vi har sammenlignet krankarmsmåleren Stages med Neo, og disse fulgte hverandre hele tiden fra 100 watt og opp til 500 watt. På spurter på 1200-1500 watt var det et mindre avvik. Når det kommer til spurting så syns vi at Kickr er hakket bedre å spurte på enn Tacx Neo. På grunn av Kickrens tunge svinghjul har den mer moment og det føles likere det å spurte ute i høy fart enn på Neo.
Kort oppsummert opplever vi Tacx Neo som en pålitelig og stabil rulle med komfortabel fleks sideveis. Den er svært stillegående. Den mangler litt på å gi riktig opplevelse på spurt, men det minuset opplever vi oppveies av de andre egenskapene samt at den kan simulere underlag og nedoverbakker.
Rimeligste nettpris på Tacx Neo i Norge er omkring 11.500 kr. Det er mye penger, men omtrent det samme som Wahoo Kickr som er i samme liga. Er du på utkikk etter rimeligere ruller i denne ligaen, kommer snart Tacx med en rulle som heter Flux.
Produsent: www.tacx.com