Trenger du hjelp til å velge fulldempet sykkel?

Trenger du hjelp til å velge fulldempet sykkel?

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Sykkel, Tips, Stikkord: ,

Utvalget av fulldempere har økt kraftig de siste årene, og spenner fra raske og lette rittfulldempere til kraftige endurosykler. Når du skal velge en fulldemper, tenk over hva du liker å sykle, hvem du sykler sammen med og hva som er dine sterke og svake sider.

Vi skal fokusere på lengde på vandring og hjulstørrelse. Valg av rammemateriale mellom karbon og aluminium, og gir- og utstyrsgrupper er ikke tema denne gangen, men generelt kan man si at fra 20-25.000 kroner og oppover er funksjonen forholdsvis lik mens du betaler mye for lettere sykler på grunn av dyre, lette karbonrammer og high end komponenter.

Jevnt over kan vi si at store hjul (29 tommer), brede dekk (2,2 og opp til 3,0), grovt mønster og lang vandring (140-160 mm) gir kontroll og komfort, men til gjengjeld er det mer krevende å holde følge med konkurrenter i maratonritt bortover og oppover.

Sykler du enkle stier, er forholdsvis god teknisk og liker å sykle maratonritt inkludert Ultrabirken, er en fulldemper med 100 mm, 29 tommers hjul og dekk på 2,1 til 2,25 bredde det beste alternativet. Ønsker du å bruke den samme sykkelen til litt mer krevende stier, kan du sette på bredere dekk med mykere gummi og grove knaster, gjerne kombinert med senkepinne og bredt styre (mer enn 700 mm).

Liker du deg best på stier, men setter pris på både tekniske klatringer og fartsfylte utforkjøringer, er en lett stisykkel med 120-130 mm vandring, 29 tommers hjul og senkepinne et godt alternativ. I denne kategorien er også 27+ (ekstra brede dekk på 2,8 til 3 tommer) et godt alternativ. Denne hjultypen gir ekstra komfort, trygghet og grep. Ønsker du å bruke denne type sykkel på maratonritt, er det bare å fylle litt ekstra luft i demperne, sette på smalere dekk med mindre mønster, og du har ikke store handicapet sammenlignet med en rittfulldemper. Sannsynligvis har du det vel så morsomt utfor. I ritt som Ultrabirken og Terrengsykkelrittet fungerer 27+ hjul helt fint om de ikke har grovt mønster.

Scott-Spark-700-Plus-Tuned

Er det utfor på stiturene som teller, og motbakkene er et nødvendig onde, er det vandring opp mot 160 mm, grove dekk, bredt styre og senkepinne som gjelder. I denne kategorien er også 27,5 tommer den vanligste hjulstørrelsen. Mindre hjul gir mer lekenhet og er raskere å manøvrere. Å stille på ritt med en så grov sykkel blir en ulempe. Noe kan kompenseres med raskere dekk, men med denne typen sykkel er du best rustet for enduroritt, for å ta utforprisen i Terrengsykkelrittet.

Enkelte lavere ryttere finner seg ikke helt tilrette på 29 tommers hjul. De synes sykkelen blir for stor og uhåndterlig. Her kan 27,5 tommers hjul være et alternativ. Er du usikker, anbefaler vi å prøve før du kjøper.

Artikkelen stod først på trykk i Birken utgave 2 i 2017.

Del innlegget