Sykkelpolitisk tilbakeblikk på 2018

Sykkelpolitisk tilbakeblikk på 2018

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Sykkelpolitikk, Stikkord: ,

I mars 2018 ble jeg valgt inn i styret i Norges Cykleforbund (NCF). Med rollen har også ledervervet for grenutvalg terreng fulgt med. Sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes har skrevet en god oppsummering av året, og jeg tenkte å ta på meg terrengsykkelbrillene i mitt forenklede tilbakeblikk.

Før vi gyver løs på knastedekk, fart og stier vil jeg gi en solid porsjon ros til administrasjonen i NCF og Dag Schartum-Hansen som fungerte som generalsekretær, for den rasjonaliseringen de har gjennomført i løpet av 2018. Parallelt med å holde driften inkludert det sportslige har de gjennomført betydelige kutt for å tilpasse driften til den økonomiske virkeligheten etter VM i Bergen.

I sykkelpolitikken og idrettsadministrasjonen er det som ellers i toppidretten, det er jevn og solid jobbing og de riktige valgene over tid som gir gode resultater. Sånn har det også vært i 2018, mye av de sakene jeg fremhever nedenfor er resultatet av solid jobbing i lang tid.

Nordens beste rundbanecup

Klubber med solid erfaring, tydelige ambisjoner i grenutvalget og god støtte fra administrasjonen har over tid gjort Norges Cupen til nordens beste. Vi har høy kvalitet på arrangementene, høy internasjonal UCI kategori og god deltagelse fra andre land. I 2019 justerer vi et knepp til opp, og i 2020 er ambisjonen enda bedre koordinering mellom de nordiske og baltiske landene.

To norske ryttere går til utenlandske profflag

Først kom nyheten om at Ole Hem blir proff på et italiensk maratonlag og kan leve av idretten. Deretter ble det offisielt at Petter Fagerhaug går til et belgisk profflag blant annet sammen med wonderboyen Matthieu Van Der Poel. Det blir spennende. Jeg har hatt en kort dialog med Petter, og han bekrefter at enkelte norske UCI ritt også står på planen. Det betyr mye for våre nest beste og matchingen i Norge. Nå ser våre ryttere at det er mulig å nå ut på toppnivå i verden samtidig som de får matchet seg mot dem her hjemme. Mye ligger tilrette for at vi blir enda bedre i årene som kommer.

Wang toppidretten styrker terrengmiljøet i Oslo-området 

NTG på Lillehammer har vært en helt nødvendig motor i utviklingen av terrengrytterne i Norge, og uten dem tror jeg ikke vi hadde hatt den toppen vi har i dag. Nå har imidlertid antallet terrengryttere blitt såpass stort at det er plass til flere tilbud i Norge. Da var nyheten om at Wang toppidrett i Oslo starter en terrengsykkellinje med Ove Solli som trener. Wang har et annet konsept enn NTG Lillehammer ved at rytterne beholder et godt fotfeste i hjemklubben sin. Modellen har fungert godt på langrenn i Oslo for både Wang og Nydalen, og jeg har tro på at dette er en modell som passer Oslo-klubbene og sporten godt for der vi står nå. Eddy (landslagssjefen) har bidratt bra i prosessen, og med et godt samarbeid mellom klubbene i Oslo, Wang og Region Øst, har jeg tro på at dette  vil utvikle treningsmiljøet.

Det jobbes på flere områder frem mot 2019 sesongen, og flere positive tiltak er i pipeline.

Del innlegget