Shimano XTR med 12-delt girgruppe

Shimano XTR med 12-delt girgruppe

Posted by Tord Bern Hansen, Kategori: Nyheter, Sykkel, Stikkord: , ,

For to år siden lanserte Sram sin Eagle gruppe med 12 drev bak og en kassett så stor som en suppetallerken. Eagle med et spenn fra 10 til 50 tenner bak har gitt de aller fleste rytterne et stort nok spenn i utvekslingen slik at det har holdt med ett drev foran. I 2017 og 2018 har nesten alle toppmodeller kommet med Sram Eagle og Shimano XTR har mistet betydelige markedsandeler. Nå svarer Shimano med sin nye XTR gruppe.

Shimano kommer med en komplett ny gruppe med drivverk, bremser og nav beregnet for rundbane, maraton og enduro. Det viktigste for de fleste av oss, er at den er 12-delt. Den har spenn fra 10-51 tenner på kassetten. Noe som gir 510% spenn i utvekslingen mot Eagle sine 500%. Mer spenn er positivt, men samtidig gir det litt større hopp mellom girene. Dette har Shimano løst med en alternativ kassett med 10-45 tenner og 450% utveksling. Jeg antar den blir en favoritt blant maratonryttere og andre godt trente ryttere som ønsker mindre sprang mellom girene. For de spesielt interesserte kommer også den nye gruppa med mulighet for 2-delt krank foran. Det gir et enormt spenn i utvekslingen, og passer godt for tursykling i alpene med stor oppakning.

Shimano har beholdt funksjonen på girsjalteren med to-veis betjening og muligheten til å gire to tyngre gir av gangen bak, en liten fordel i forhold til Eagle.

Med ny kassett med 10 som minste drev mot 11 som Shimano hadde før, må de også ha et nytt boss på navet. De har ikke valgt xD varianten som Sram bruker, men valgt sin egen Micro-Spline. Om det skyldes patentrettigheter eller andre grunner vet jeg ikke. Foreløpig er det kun nav fra DT og Shimano som leveres med Micro-Spline, men flere kommer sikkert etter.

Totalt sett har den nye girgruppen blitt litt lettere enn den forrige 11-delte, men den er litt tyngre enn Sram XX1 Eagle. Den største forskjellen skyldes at Eagle har en lettere krank.

*) vekt er gjengitt fra tyske Bike Magazine som har veid en prototype, og dette kan avvike litt fra endelig produksjonsmodell.

Det blir spennende å se om det blir XTR M9100 eller XX1 Eagle som står på neste års toppmodeller. Mer informasjon på http://rideXTR.com

Vi kommer tilbake med en test og priser for nye Shimano XTR når gruppen blir tilgjengelig.

Del innlegget